Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απελευθέρωση του Φαναρίου – 18 Αυγούστου 1881

Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας και η προσάρτηση της αποφασίσθηκε στο συνέδριο του Βερολίνου την 1-6-1878. Πριν από αυτή την απόφαση πραγματοποιήθηκαν πολλές τοπικές εξεγέρσεις με σκληρά αντίποινα από τους Τούρκους. Η απόφαση του Βερολίνου καθυστέρησε για διπλωματικούς λόγους και τελικά πάρθηκε χάριν της επιμονής της Γαλλικής αντιπροσωπείας και ιδιαίτερα των φιλελλήνων WADDIGTON και Γαμβέτα σε αντίθεση με τον άγγλο πρωθυπουργό DISRAELI ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να περιμένει. Τα αλλεπάλληλα ελληνικά διαβήματα άρχισαν με σοβαρά εμπόδια και οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

fanari_karditsas_2Στις 10-2-1881 οι Θεσσαλοί μη μπορώντας άλλο να περιμένουν την ελευθερία τους άρχισαν να οργανώνουν και να δημιουργούν αντάρτικες ομάδες. Όταν η πρωτεύουσα έμαθε ότι οι Θεσσαλοί εξεγέρθηκαν, έδωσε διαταγή στον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο που βρίσκονταν στην Λαμία να εισέλθει στην Θεσσαλία προς βοήθεια των Θεσσαλών. Η Θεσσαλία εκείνη την περίοδο είχε 180.000 έλληνες, 70.000 τούρκους, 4.000 εβραίους και 1.000 Kιρκάσιους. Υποπρόξενος στον Βόλο ήταν ο Γ.Ν. Γάτσος. Ο Σκαρλάτος Σούτσος αφού έδωσε σκληρή μάχη στο Δομοκό, άνοιξε τον δρόμο προς της θεσσαλική πεδιάδα. Στο διάστημα αυτό έγινε η ανακωχή της Ρωσοτουρκικής διένεξης στην Αδριανούπολη. Όταν η ελληνική κυβέρνηση έμαθε το γεγονός διέταξε τον Σούτσο να επιστρέψει στην Λαμία. Οι αντάρτικες ομάδες στη Θεσσαλία έμειναν μόνες χωρίς βοήθεια. 170 υπαξιωματικοί και οπλίτες με τον επιλοχία Δ. Τερτίπη και άλλοι 96 με τον λοχία Γιώργο Λάϊο, βλέποντας την αδικία και τις εκκλήσεις των Θεσσαλών σε συνδυασμό με τα κλάματα από τα γυναικόπαιδα φοβούμενοι των τουρκικών αντιποίνων μετά την αποχώρηση του στρατού, λύγισαν και λιποτάκτησαν από το στράτευμα του Σούτσου και ενώθηκαν με τους εξεγερμένους. Αργότερα ήρθαν από την Λαμία και άλλοι υπαξιωματικοί και οπλίτες με τον Δ. Σούτσο, Κωνσταντίνο Ισχόμαχο, Γ. Φιλάρετο και τον Ι. Ιγγλέση για ενίσχυσή τους. Οι παραπάνω έδωσαν σκληρές μάχες στον Κέδρο, στο Σέκλιζα, Κουβανάδες, Μουζάκι, Προυσό, Αγ. Γεώργιο, Μονή Κορώνης, Ματαράγκα, Πετρομάγουλα, Πύργο Κιερίου και σε άλλα μέρη της Θεσσαλίας.

Παρά τον δυσμενή συσχετισμό οι εξεγερμένοι κρατούσαν γερά, μέχρι που οι πρόξενοι από την Θεσσαλονίκη Μπλωντ και Μέρλιν συνάντησαν τους ηγέτες των εξεγερθέντων και τους υποσχέθηκαν πως αν καταθέσουν τα όπλα ο σουλτάνος θα τους δώσει αμνηστία και στο συνέδριο του Βερολίνου που ήδη άρχισε και αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Θεσσαλίας κατά άμεσο τρόπο. Το συνέδριο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και το θέμα λύθηκε από διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις και το 1881 παραχωρήθηκε η Θεσσαλία στην Ελλάδα. Τα ελληνικά στρατεύματα από την Λαμία εισχώρησαν στην Θεσσαλία και 17 Αυγούστου ήταν στην Καρδίτσα ο συνταγματάρχης Σπύρος Καραϊσκάκης γιος του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη ο οποίος στις 18 Αυγούστου το πρωί ξεκίνησε για το Φανάρι, ενώ ο Σκαρλάτος Σούτσος για τα Τρίκαλα.

fanari_karditsas_3Στον Κόμπελο όπου και η βρύση σήμερα, ο Τούρκος διοικητής του κάστρου, ο επίσκοπος Φαναρίου Ιλαρίον, δημοτικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου από τα γύρο χωριά με ζητωκραυγές υποδέχονταν τα ελληνικά στρατεύματα. Εκεί έγινε το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του κάστρου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Φανάρι. Ένας λόχος ανέβηκε στο φρούριο όπου έγινε η υποστολή της τουρκικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής. Ο υπόλοιπος στρατός κατευθύνθηκε στο κέντρο του Φαναρίου και περνώντας μπροστά από την θέση λουτρό όπου υπήρχε ένας αιωνόβιος πλάτανος που είχαν φυτέψει τούρκοι ως εκ θαύματος ξεριζώθηκε και έπεσε. Ολονύχτιο γλέντι προς τιμή του στρατιωτικού σώματος και της ηγεσίας έδωσε ο επίσκοπος Φαναρίου ενώ στο φρούριο εγκαταστάθηκε το 5ο σύνταγμα ευζώνων. Από την άλλη μεριά οι τούρκοι άρχισαν αν φεύγουν πουλώντας ή χαρίζοντας τα υπάρχοντά τους ενώ στο χωριό απέμεινε μόνο ένα ζευγάρι τούρκων. Το χαρμόσυνο τούτο γεγονός της απελευθέρωσης ξεχάστηκε.

Προσκαλώ και παρακαλώ τις τοπικές αρχές του τόπου μας, όπου γης, (περιφέρεια, Δήμος, πολιτιστικοί σύλλογοι) να οργανώσουν εκδηλώσεις μνήμης, ώστε οι παλαιότεροι να θυμούνται και οι νεότεροι να διδάσκονται.

Θθα είμαι στον καθένα παραστάτης, συμπαραστάτης.

Απόστολος Φλωρίδης
floridis_apostolos




Total
0
Shares
Previous Article

Υπέυθυνος Τύπου-Πολιτιστικών στον Σύλλογο Μεσαγκαλων ο πρώην προϊστάμενος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Μουζακίου Καλύβας Φώτης.

Next Article

Ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων