Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απάντηση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων στις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. 

diktyo foreon agrafa

 Μόνο ως εξαπατημένο από τους «επενδυτές»  μπορούμε να δεχτούμε τα λεγόμενα του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη  στην εκπομπή  “Αντιθέσεις” στον Action24 της 30/09/2019.

  1. Το έργο δεν καθυστέρησε από το 2012 όπου πήρε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) , λόγω της προσφυγής μας στο ΣτΕ αλλά για άλλους λόγους όπως θα δούμε παρακάτω. Μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, τον Απρίλιο του 2018, κάναμε προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία κατατέθηκε τον Αύγουστο το 2018. Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε η εκδίκαση και η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύθηκε 28 Μαΐου 2019. Άρα δεν καθυστερήσαμε εμείς και το ΣτΕ το έργο.
  2. Η μεγάλη καθυστέρηση από το 2012 οφείλεται σε λόγους της εταιρείας, που είχε σχεδόν αδρανοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία από το 2012 μέχρι το 2016, με  πιθανολογούμενους βασικούς λόγους την καθυστέρηση των εργασιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιφερειακή οδό  Νεοχωρίου και Μπελοκομίτη, που είναι και η βασική οδός πρόσβασης για την μεταφορά των Α/Γ στο χώρο εγκατάστασης, ή και για λόγους πολιτικής συγκυρίας. Όταν βέβαια υπέβαλε το αίτημα στο ΥΠΕΝ για την τελική άδεια, είχε σωρεία ελλείψεων, με αποτέλεσμα κάθε τόσο οι αρμόδιες διευθύνσεις να ζητούν συμπληρωματικά στοιχεία.
  3. Τόσο όμως το ΥΠΕΝ όσο και ο επενδυτής στην όλη αυτή διαδικασία «ξέχασαν» να υποβάλλουν μία μελέτη που αναφέρονταν ως υποχρεωτική στους όρους  της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, λόγω του ότι η περιοχή του έργου είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση ΕΟΑ, την οποία όφειλε η εταιρεία να την υποβάλει μέχρι την 27-7-2015, η δε έλλειψη της οποίας αναδείχθηκε μέσα από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο επί λέξη λέει: «Οίκοθεν, όμως νοείται ότι για την έναρξη των εργασιών απαιτείται η υποβολή από την παρεμβαίνουσα (δηλ. την εταιρεία) Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης προς εκτίμηση από την περιβαλλοντική αρχή, όπως, άλλωστε, ρητώς επιτάσσει η ΑΕΠΟ του έργου, κατά τα προεκτεθέντα»

 Η εταιρεία άργησε τέσσερα χρόνια να υποβάλει την ΕΟΑ και έχει την απαίτηση το ΥΠΕΝ ούτε καν να την εκτιμήσει. Βέβαια η ΕΟΑ έχει και άλλα προβλήματα. Ένα μόνον εξ αυτών να επισημάνουμε, ότι, δηλαδή, ενώ προβλέπεται να εκπονηθεί μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις τουλάχιστον ενός έτους εκπονήθηκε με παρατηρήσεις λίγων ημερών!!

 Γι΄ αυτό και η αρμόδια διεύθυνση δεν έχει εκφέρει ακόμη άποψη.

 Και έρχεται τώρα ο κ. Υπουργός να εγκαλέσει στην τάξη όχι τον Δασάρχη Καρπενησίου, που κατά παράβαση του όρου της ΑΕΠΟ αλλά και της απόφασης του ΣτΕ έδωσε το πρωτόκολλο εγκατάστασης για την έναρξη των εργασιών χωρίς την εκτίμηση της ΕΟΑ από το ΥΠΕΝ (και να του κόψει και την σύνταξη), και εγκαλεί τον Δασάρχη Καρδίτσας που απαίτησε την νομιμότητα, δηλαδή  την προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών, την  έγκριση της ΕΟΑ από το ΥΠΕΝ.

  1. Επίσης οφείλει ο υπουργός Ανάπτυξης να γνωρίζει και με ποιους επενδυτές συνδιαλέγεται. Διότι ενώ οι εταιρείες παρουσιάζονται ως θυγατρικές Ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, στην ουσία  έχουν μεταβιβάσει από το 2016 το 100% των μετοχών τους σε εξωχώριες εταιρείες, όπως αυτό φαίνεται σε αντίστοιχες αποφάσεις της ΡΑΕ.  Δεν προβληματίζεται ο κ. Υπουργός με αυτό;
  2. Και τέλος ας μας πει ο κ. Υπουργός ποια ανάπτυξη θέλει τις προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις περιοχές;   Αυτή που δεν σέβεται ούτε την περιβαλλοντική άδεια ούτε την απόφαση του ΣτΕ ή την ήπια ανάπτυξη όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και τόσα άλλα, που μπορεί να εκμεταλλευτεί σωστά το μοναδικό φυσικό απόθεμα τις περιοχής μας και να το διαφυλάξει ακέραιο για τις επόμενες γενιές κι όχι να το καταστρέψει άπαξ και δια παντός, επιδιώκοντας εφήμερο κέρδος;
  3. Προφανώς ο κος Υπουργός δεν έχει αντιληφθεί ότι ο δημόσιος υπάλληλος είναι για να προασπίζεται το συμφέρον του δημοσίου, εξυπηρετώντας, παράλληλα, και τους πολίτες. Για όποιον δεν πράττει αυτό κατά νόμο και σωστά, το θεσμικό πλαίσιο για να τιμωρηθεί υπάρχει ήδη. Η “διευκόλυνση”, τώρα, των “επενδυτών”, όπως αυτών για τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα (αλλά και οπουδήποτε αλλού) είναι άλλο πράγμα. Όπως άλλο είναι και οι εξωπραγματικές απειλές (εκφοβισμός;) προς δημοσίους υπαλλήλους. Με συγκεκριμένο, προφανώς, σκοπό και στόχο.

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.




Total
0
Shares
Previous Article
pirosvestiki mouzakiou

Ευχαριστήρια επιστολή της Π.Υ. Μουζακίου πρός το Δήμο Μουζακίου

Next Article
Papakostas Dimitris pali

Παπακώστας Δημήτρης* (Ένας παλαιστής γεμάτος όνειρα).

Related Posts