Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απάντηση στο δημοσίευμα «Μικρά υδροηλεκτρικά στην Οξυά: Τροποποίηση της άδειας παραγωγής» της ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ

Απάντηση της ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ στο δημοσίευμα με τίτλο «Μικρά υδροηλεκτρικά στην Οξυά: Τροποποίηση της άδειας παραγωγής»

Σε απάντηση του ανωτέρω δημοσιεύματος που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.mouzakinews.gr στις 7 Αυγούστου 2017 και στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στη θέση Μελίσσι, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η αδειοδότηση ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου αποτελεί μια πολύχρονη & περίπλοκη αδειοδοτική διαδικασία κατά την οποία εμπλέκονται και γνωμοδοτούν δεκάδες υπηρεσίες και φορείς της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής δημόσιας διοίκησης, οι οποίες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προβλέψεις του ισχύοντος και τεκμηριωμένα αυστηρότατου αδειοδοτικού πλαισίου, εκφράζουν τη γνώμη, τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το έργο.

Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, τη γνώμη τους για το έργο εξέφρασαν μεταξύ άλλων, δασικές υπηρεσίες, υπηρεσίες περιβάλλοντος & υδάτων, αρχαιολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του στρατού, υπηρεσίες τουριστικής ανάπτυξης, υπηρεσίες χωροταξίας & πολεοδομίας, ο Δήμος Μουζακίου, η Επιτροπή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Αγροτικού Τομέα και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος της παραπάνω δημόσιας διαβούλευσης είναι η διατύπωση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, απόψεων, παρατηρήσεων καθώς και επιπλέον όρων και προϋποθέσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, το σύνολο των οποίων πρέπει να ενσωματωθεί στις μελέτες και στις εγκρίσεις του έργου.

Στα πλαίσια αυτά και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Δασαρχείου Μουζακίου που υποβλήθηκε στα πλαίσια της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, απαιτήθηκε η διόρθωση των συντεταγμένων των θέσεων υδροληψίας και του σταθμού παραγωγής έτσι ώστε αυτές να συμφωνούν με τις ακριβείς τοπογραφικές αποτυπώσεις που συνοδεύουν τις αποφάσεις του Δασαρχείου. Συγκεκριμένα απαιτήθηκε η διόρθωση των «κεντροβαρικών» συντεταγμένων της υδροληψίας κατά 8 m και του σταθμού παραγωγής (στο σημείο εισόδου του αγωγού στο κτίριο) κατά 5 m.

Αν και, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των σχετικών διατάξεων, είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω πολύ μικρή διαφοροποίηση των συντεταγμένων του έργου δεν μεταβάλει τις θέσεις της υδροληψίας και του σταθμού παραγωγής, οι οποίες παραμένουν στην ίδια θέση ως είχαν, εντούτοις, το αδειοδοτικό πλαίσιο απαιτεί – ακόμη και για τέτοιες επουσιώδεις μεταβολές – την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και πρωτίστως της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η εταιρεία μας, ως όφειλε, ενημέρωσε τη ΡΑΕ αλλά και όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την παραπάνω μεταβολή. Στη συνέχεια, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, αφού έκρινε ότι πληρούνται οι τυπικές και νόμιμες προϋποθέσεις, εξέδωσε την υπ’ αριθ. 600/2017 απόφασή της με την οποία τροποποιήθηκε η άδεια παραγωγής του ΜΥΗΕ στη θέση Μελίσσι ως προς τη θέση εγκατάστασης της υδροληψίας και του σταθμού παραγωγής.

Σχετικά δε με την δημοσιοποίηση των παραπάνω αλλαγών αλλά και των «νέων» συντεταγμένων των θέσεων της υδροληψίας και του σταθμού παραγωγής, κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να ανατρέξει στην ηλεκτρονική σελίδα της ΡΑΕ (http://www.rae.gr/) στην οποία αναρτήθηκε και η αναφερόμενη στο σχετικό δημοσίευμα απόφαση τροποποίησης της άδειας παραγωγής.

Για την Εταιρία

Ο νόμιμος εκπρόσωπος




Total
0
Shares
Previous Article

Καυτή Εβδομάδα στο La Luna Night Club !!!

Next Article

Ρύθμιση οφειλών στον Δήμο Πύλης