Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απάντηση στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την προσπάθεια του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς να στοχοποιήσει σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης τον κο Γιώργο Καραβίδα (πρόεδρο του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού, Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς και ιδρυτικό μέλος της Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς») για όσα έλαβαν χώρα στο τελευταίο Τοπικό Συμβούλιο με αφορμή το σχεδιαζόμενο μικρό υδροηλεκτρικό στη θέση «Κούρα» (ή «Αγράμπελη») Οξυάς.

Όπως ήδη και εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει, είναι γεγονός πως στην παραπάνω συνεδρίαση προκλήθηκε προσωρινά ένταση με αφορμή αίτημα τόσο απλών Οξυωτών όσο και εκπροσώπων φορέων τους να εκφράσουν άποψη πριν την ψηφοφορία για το ζήτημα που αφορούσε το μικρό υδροηλεκτρικό στη θέση «Κούρα» (ή «Αγράμπελη») Οξυάς, αίτημα το οποίο ο πρόεδρος του χωριού αρνούνταν να δεχθεί.  Ωστόσο, θεωρούμε πως αποτελεί ερώτημα το τι πραγματικά ανάγκασε τον κο πρόεδρο να διακόψει τη συζήτηση για το παραπάνω ζήτημα, καθώς θεωρούμε ότι η πραγματική αιτία μπορεί να ήταν άλλη και όχι η προαναφερόμενη ένταση, όπως π.χ. το γενικότερα αρνητικό κλίμα που επικρατούσε για το αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρίας αλλά και για τα σχεδιαζόμενα στο χωριό μας αντίστοιχα έργα.

Περαιτέρω τώρα, και με αφορμή τις δημοσιοποιηθείσες στο άρθρο του απόψεις, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κο πρόεδρο της ΤΚ Οξυάς αν δημοκρατία γι’ αυτόν σημαίνει πως τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου πρέπει να προσέρχονται στο Τοπικό Συμβούλιο συντεταγμένα και με προειλημμένες αποφάσεις, αποκλειομένου του ενδεχόμενου να “επηρεαστούν” από κάτι σωστό ή θετικό, κ.λ.π., που θα μπορούσε να ακούσουν, να δουν ή να πληροφορηθούν στην πορεία.

Θα θέλαμε ακόμα να τον ρωτήσουμε αν δημοκρατία σημαίνει πως ο ίδιος μπορεί να παραβλέπει το νόμο, που τον υποχρεώνει να συγκαλεί κάθε χρόνο συνέλευση των κατοίκων του χωριού και να συζητά μαζί τους όλα τα σοβαρά θέματα αλλά και τα έργα που πρέπει να γίνουν στο χωριό.

Και, τέλος, αν για τον ίδιο δημοκρατία σημαίνει πως μπορεί να αθετεί τις υποσχέσεις που από κοινού με το Δήμαρχο Μουζακίου έχουν δώσει στους Οξυώτες για “λαϊκή συνέλευση” των κατοίκων του χωριού, πριν την πρόοδο της διαδικασίας αδειοδότησης των μικρών υδροηλεκτρικών που προωθούνται στο χωριό. Διαδικασία, ωστόσο, που εξακολουθεί να συνεχίζεται κανονικά και παρά τις διαβεβαιώσεις των ίδιων δημόσια πως κάποια από τα έργα αυτά (ΜΥΗΕ «Κούρα») «δεν πρόκειται να γίνουν».

Επισημαίνουμε, ακόμα, την προσφιλή στον κο πρόεδρο του χωριού μας τακτική του να αποσιωπά την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα την παρουσία στο τελευταίο Τοπικό Συμβούλιο πολλών ακόμα Οξυωτών, που επιθυμούσαν και ζητούσαν να εισακουστούν για το θέμα που αφορούσε το μικρό υδροηλεκτρικό στη θέση «Κούρα» (ή «Αγράμπελη»), και αντί αυτού να επιλέγει επιθέσεις προσωπικές, όπως και η τελευταία.

Κι αν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς θέλει να πιστεύει – όπως άλλωστε δημοσιοποιεί – πως δημοκρατία σημαίνει ότι πρώτα αποφασίζουμε και μετά ακούμε αυτούς που θέλουν να εκφράσουν γνώμη για το θέμα για το οποίο αποφασίζουμε, είναι δικαίωμά του. Αν, όμως, έκανε τον κόπο και «το έψαχνε» λίγο, θα διαπίστωνε πως παντού ισχύει το αντίθετο.

Τώρα για τις φράσεις που αποδίδονται στον κο Καραβίδα, όλοι όσοι από τα μέλη μας ήταν εκεί ξέρουν πως, παρά την προσωρινή, πράγματι, ένταση που δημιουργήθηκε με αφορμή το αίτημά μας να εισακουστούμε, αυτές δεν ειπώθηκαν.

Με αφορμή τα παραπάνω δηλώνουμε πως αναμένουμε τη «λαϊκή συνέλευση», που Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς υποσχέθηκαν στους Οξυώτες, για το ζήτημα των προωθούμενων στο χωριό μας μικρών υδροηλεκτρικών και αιολικών πάρκων, και πως μέχρι τότε – με τη στήριξη και των συγχωριανών μας – θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε ομαδικά και συλλογικά για τη μη παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα του πολύτιμου φυσικού και υδάτινου πλούτου του χωριού μας, που για αιώνες αποτέλεσε πηγή ζωής γι’ αυτό και εξακολουθεί ν’ αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιβίωση και ανάπτυξή του.

Και τούτο θα το πράττουμε παραμερίζοντας προσωπικές επιθέσεις και προσπάθειες στοχοποίησης  μεμονωμένων προσώπων. Γιατί είναι καιρός να συνειδητοποιηθεί απ’  όλους τους Οξυώτες πως τα παραπάνω αναφερόμενα ζητήματα δεν έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά μ’ αυτή την ίδια την ύπαρξη και το μέλλον ενός ολόκληρου χωριού…. της Οξυάς μας !!!!!

  • Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
  • Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»



Total
0
Shares
Previous Article

Σεμινάριο για τον κλάδο της Αιγοπροβατοτροφίας και Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας

Next Article

Το καρναβάλι Γόμφων την Καθαρά Δευτέρα σε όλο του το μεγαλείο

Related Posts