Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανισότητες: Η ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ

spyroslappas

 

Η αναγκαιότητα μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος είναι εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί μία κυβέρνηση και όχι τα ημίμετρα που φέρνει η ΝΔ. Το δημογραφικό αντιμετωπίζεται με συνδυασμό πολιτικών δράσεων και μέτρων που αφορούν το κράτος πρόνοιας. Πολιτικές για την εργασία, για το παιδί, για την ένταξη των μεταναστών. Το δημογραφικό δεν λύνεται με πολιτικές λιτότητας. Πρέπει να επενδύονται πολιτικές για τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση της ανεργία, την ενίσχυση της οικογένειας, του παιδιού, την δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία χωρίς αποκλεισμούς συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα χρόνια της κρίση υιοθέτησε μέτρα που ουδέποτε άλλες κυβερνήσεις τόλμησαν. Αύξησε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας από τα 790 εκατομμύρια στα 3,5 δις, ενώ ταυτόχρονα μετατρέψαμε συνολικά  το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό και διαφανές, ασπίδα κατά των πελατειακών σχέσεων.  Από αυτά, τα 1,4 δις αφορούν το παιδί:

α) 1,1 δις για επίδομα παιδιού σε 1.660.000 παιδιά, 900.000 οικογένειες από 650 εκ. σε 1.400.000 παιδιά που ήταν το 2015

β) 270 εκ. για 156.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, από 79.000 το 2015.  Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις των παιδιών. Κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ΝΔ, όπως θέλει να λέει.

γ) 71 εκ. για 185.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε δημοτικά σχολεία.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 300 εκατομμύρια του επιδόματος στέγης  που αφορούν  667.000 άτομα και επιπλέον 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Και ενώ η ΝΔ κατηγορούσε την λογική των παροχών και των επιδομάτων, τώρα η ίδια στο πρώτο ν/σ στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης έφερε το πρώτο επίδομα για το παιδί. Το πολυδιαφημιζόμενο επίδομα γέννησης των 2000 ευρώ. Το καλωσορίσαμε και το στηρίξαμε, παρόλο που δεν έλαβε υπόψη την τροπολογία για εφάπαξ καταβολή του επιδόματος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θεωρεί την κοινωνική παροχή «φιλανθρωπία» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωση του κράτους. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν υπάρχει κοινωνία ισότητας χωρίς τις κοινωνικές παροχές.  Έχουν αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται από το κράτος επιστρέφει στην οικονομία, αυξάνει τη ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αποδείχτηκε αυτό περίτρανα με την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος κατά 600 εκ. με αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος στην αγορά, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς.

Ο πετσοκομένος προϋπολογισμός της ΝΔ για την κοινωνική πρόνοια το 2020, είναι για πρώτη φορά μειωμένος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ μετά από 4 χρόνια συνεχών αυξήσεων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να διατηρήσει και να επεκτείνει περαιτέρω τα υφιστάμενα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νομοθέτησε περικοπές του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του ΚΕΑ. Των τριών δηλαδή βασικών επιδομάτων που βοηθούν την οικογένεια και το παιδί και συμβάλουν στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας.

Δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς, γιατί πίσω από τα 2000 ευρώ, κρύβεται  η  αντικοινωνική πολιτική της ΝΔ, η οποία ψήφισε περικοπές επιδομάτων έστω και αν ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών. Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Ψήφισε περικοπή στα επιδόματα γέννησης, παιδιού και στέγασης ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών.  Απαράδεκτη η διάκριση των παιδιών ανάλογα με την καταγωγή τους. Η Ν.Δ. απαιτεί για πρόσφυγες και μετανάστες 12ετή υποβολή φορολογικής δήλωσης και όχι όπως γίνεται σήμερα πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το μάτι στο δεξιό της ακροατήριο και νομοθετεί όσο πιο υψηλά εμπόδια μπορεί, προκειμένου να μην καταφέρουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν και φορολογούνται στη χώρα μας, να τύχουν κοινωνικής φροντίδας.

Η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ είναι να χτίσει μια κοινωνία με ανισότητες. Το επιδιώκει και το εφαρμόζει με κάθε τρόπο. Δυστυχώς θα συνεχίσει την δραστική περικοπή των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις του κράτους πρόνοιας, γιατί πιστεύουμε βαθύτατα ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κατοχύρωση της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article
maria poupi 1

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Πούπη σε ηλικία 82 ετών

Next Article
agrotia georgia

955 νέα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts