Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανεμολογικός ιστός Οξυάς: Στο δρόμο της αναζήτησης αλλά και επικράτησης της «νομιμότητας»

      Υπερψηφίστηκε, λοιπόν, από την «πλειοψηφία» στην προχθεσινή (24-1-2017) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου η δημοπράτηση «δημοτικής» έκτασης στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Οξυάς, για εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού, με σκοπό τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ακυρωθεί, για λόγους νομιμότητας και μετά από προσφυγή της αντιπολίτευσης και κατοίκων του χωριού,  προηγούμενη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η δημοτική αρχή, προσπαθώντας να συμμορφωθεί με την ακυρωτική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, είχε επαναφέρει για συζήτηση το ίδιο θέμα  και στην προηγούμενη, με ημερομηνία 21-12-2016, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου όμως αναβλήθηκε, εξαιτίας αντιδράσεων κατοίκων του χωριού, στους οποίους δεν επιτρέπονταν να εκφράσουν τις ενστάσεις και τις απόψεις τους, αλλά και της αντιπολίτευσης.

      Αυτή τη φορά, βέβαια, και μετά από τόσα και τόσα, που προηγήθηκαν, με σκοπό τη φίμωσή τους, επιτράπηκε στους παριστάμενους κατοίκους του χωριού της Οξυάς, που ανθίστανται στην προώθηση των συγκεκριμένων έργων στο χωριό, καθώς και σε εκπροσώπους φορέων τους,  να εκφράσουν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, που τεκμηριώνουν πλήρως και τις όποιες μέχρι σήμερα αντιδράσεις τους αλλά και ανησυχίες τους για την τύχη και το μέλλον του χωριού τους.

      Όλα αυτά, όμως, όπως όλα έδειξαν, ενόψει μιας ήδη προειλημμένης απόφασης της «πλειοψηφίας», που η δημοτική αρχή διαθέτει, με εμφανή,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την αδυναμία  τόσο της εισηγήτριας του θέματος και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας Σοφίας Τόλια όσο και του ίδιου του κου Δημάρχου κου Γ. Κωτσού να παρουσιάσουν, απέναντι στις τεκμηριωμένες θέσεις των κατοίκων του χωριού της Οξυάς αλλά και τις αντιπολίτευσης, τα δικά τους σαφή και πειστικά επιχειρήματα, στα οποία στηρίζουν τη χαρακτηριστική εμμονή τους για την προώθηση των συγκεκριμένων έργων στο χωριό της Οξυάς. Μοναδικό εκ μέρους τους επιχείρημα αποτέλεσε, γενικά και αόριστα, αυτό της επιχειρούμενης – αλλά και πλήρως αμφισβητούμενης, πλέον, από αρμόδιους φορείς και επιστήμονες – «ανάπτυξης» της περιοχής, αφήνοντας, όμως, παντελώς αναπάντητα τα για πολλοστή φορά υποβληθέντα ερωτήματα συμβούλων της μειοψηφίας σχετικά με τα οφέλη, που ο Δήμος πρόκειται να αποκομίσει από τα συγκεκριμένα «έργα» (αδιάψευστος μάρτυρας το σχετικό video, που ήδη αναρτήθηκε στο διαδίκτυο).

      Ο ίδιος, μάλιστα, ο Δήμαρχος, κος Κωτσός, δεν κατάφερε να πείσει γιατί, ενώ σε πρόσφατο άρθρο του στον τοπικό Τύπο σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας χαρακτήρισε την παραγωγή και την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας «μέγιστο πρόβλημα», που οι κυβερνήσεις και οι επιστήμονες καταβάλλουν, λέει, προσπάθειες να αντιμετωπίσουν και να «αμβλύνουν» στο μέλλον (για εξάλειψη, βέβαια, ούτε λόγος….), εμμένει στην προώθηση τέτοιων προβληματικών λύσεων, αγνοώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και θέτοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο  το φυσικό πλούτο της περιοχής μας, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον τόπο αλλά και την ίδια την ίδια μας την πατρίδα, η οποία, ας σημειωθεί και αυτό, έχει πετύχει ήδη όλους τους στόχους που από διεθνείς συμφωνίες είχε υποχρέωση σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές (βλ. σχετική πρόσφατη δήλωση Υπουργού Ανάπτυξης κου Σταθάκη).

     Αρκέστηκε απλά, ο κος Δήμαρχος, να δηλώσει πως αυτός «βλέπει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» ενώ εμείς δεν είδαμε, λέει, ποτέ κανένα «πλεονέκτημα». Αλλά, μήπως, κε Δήμαρχε, αλλού βρίσκεται η αλήθεια; Γιατί εμείς, αφού εξετάσαμε όλες τις «βάρκες» (βλ. ζήτημα Ανανεώσιμων Πηγών, τουλάχιστο με τη μορφή και τον τρόπο που η προώθησή τους επιχειρείται στον τόπο μας), διαλέξαμε μόνο μία βάρκα να πατάμε, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις μας. Ενώ εσείς….

     Απογοητευτική και η στάση των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι στην ονομαστική ψηφοφορία, που ακολούθησε τη συζήτηση, τάχθηκαν όλοι τους υπέρ της εγκατάστασης του ανεμολογικού ιστού στην Οξυά, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων τους, που τους καλούσαν να μην υπερψηφίσουν κανένα τέτοιο θέμα, χωρίς, τουλάχιστο, αυτό να έχει συζητηθεί προηγουμένως στην υποχρεωτική από το νόμο Συνέλευση των κατοίκων του χωριού.  Τι μπορεί, λοιπόν, να συμβαίνει; Γιατί δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν άγγιξε, έστω και σ’ έναν, ούτε ένα από τα επιχειρήματα που οι παρόντες κάτοικοι της Οξυάς και οι φορείς τους προέβαλαν…

     Είπαμε, όμως…. Ευτυχώς το ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει αρκετά την τοπική κοινωνία και έχουν καταγραφεί όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα βοηθήσουν στο μέλλον τόσο όλους εμάς όσο και τις επόμενες γενιές να κρίνουν τις θέσεις, τις πράξεις και τις αποφάσεις όλων μας σήμερα.

       Όσο για εμάς; Συνεχίζουμε… Στο δρόμο της αναζήτησης αλλά και επικράτησης της «νομιμότητας», που, μάλλον, θ’ αποδειχθεί μακρύς….

      Γιώργος Δ. Καραβίδας, Ταξίαρχος (ε.α.) Κοινού Νομικού Σώματος (ΝΟΜ), Πρόεδρος του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς – Ιδρυτικό μέλος της Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» – Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, τηλέφ. : 6974456301.

karavidas




Total
0
Shares
Previous Article

30 χρόνια Σχολής Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη και 10 χρόνια των Δρυάδων εν Πλώ

Next Article

Από την Ακαδημία της Δήμητρας στον Ατρόμητο ο 16χρονος Αποστόλης Νικλητσιώτης