Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανεμολογικός ιστός Οξυάς: Γιατί, άραγε, τόση «πρεμούρα»;

Εκ νέου συζήτηση για τον ανεμολογικό ιστό στη θέση Προφήτης Ηλίας Οξυάς….

    Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από την ακύρωση (κατόπιν ενστάσεων δημοτικών συμβούλων  της αντιπολίτευσης του Δήμου αλλά και κατοίκων του χωριού, μέσω αρμόδιων φορέων τους) και από την αρμόδια  δευτεροβάθμια επιτροπή της με αριθμό 164/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, που αποδεχόταν αντίστοιχη κατά πλειοψηφία απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Οξυάς περί εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στη θέση «Προφήτης Ηλίας του χωριού», για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας.

      Ο πρόεδρος, ωστόσο, του χωριού της Οξυάς, κος Λάμπρος Ευθυμίου, δείχνοντας να διακατέχεται από μεγάλη «πρεμούρα» για το συγκεκριμένο ζήτημα (άλλωστε «δικά μας παιδιά» είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου), εισήγαγε και πάλι σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου προς ψήφιση το ίδιο θέμα. Στόχος, αυτή τη φορά, η δημοπράτηση της έκτασης, όπως ο νόμος (τώρα τον θυμήθηκαν!!!) ορίζει, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού,  ο οποίος, όπως και στο παρελθόν, επισημάναμε και παρά τα περί αντιθέτου ισχυριζόμενα, αποτελεί αναμφισβήτητα τον προάγγελο και προπομπό αιολικού πάρκου στην περιοχή.

     Η εν λόγω, βέβαια, συνεδρίαση, παρότι συμπεριελάμβανε ένα τόσο σημαντικό για το χωριό ζήτημα, για το οποίο είχαν ήδη εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από πολλούς Οξυώτες, δεν έλαβε καμία δημοσιότητα και έγινε γνωστή στους ….κοινούς θνητούς μόλις μισή, κυριολεκτικά, μέρα πριν(!!!!) και αυτό, φυσικά, από τύχη και όχι χάρη στην πρόθεση του προέδρου του χωριού να ενημερώσει τους συγχωριανούς του για τη συζήτηση του τόσο σοβαρού αυτού ζητήματος.

     Παρόλα αυτά, ωστόσο, ο χώρος συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου κατακλύστηκε από Οξυώτες, που από την αρχή ζήτησαν όλοι τους να παρέμβουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους για το ζήτημα, με τον πρόεδρο του χωριού να αρνείται, όμως, και να επιμένει, αρχικά, πως θα μπορούσαν να ακουστούν μόνο …..μετά τη λήψη της απόφασης από το Τοπικό Συμβούλιο!!!! Χρειάστηκαν οι εντονότατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των παραβρισκόμενων Οξυωτών, για να πειστεί ο πρόεδρος και να τους επιτρέψει να ακουστούν οι θέσεις τους πριν την λήψη της απόφασης (ή καλύτερα πριν την ανακοίνωση, όπως όλα δείχνουν, μια προειλημμένης απόφασης) για το ζήτημα του ανεμολογικού ιστού.

     Το Τοπικό Συμβούλιο, με τις ψήφους του προέδρου του Λάμπρου Ευθυμίου και του Τοπικού Συμβούλου Σπύρου Σωτηρίου, μειοψηφούντος του Τοπικού Συμβούλου Κων/νου Χρ. Γκέκα, υπερψήφισε τη δημοπράτηση της απαιτούμενης για την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού έκτασης στη θέση «προφήτης Ηλίας» του χωριού, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις του σημαντικού αριθμού των παραβρισκόμενων Οξυωτών, φορέων, κ.λ.π., και την αγωνία τους για τις συνέπειες που θα επέλθουν στο φυσικό τοπίο αλλά και πλούτο του χωριού.

     Φαίνεται, μάλιστα, πως ο αριθμός των παραβρισκόμενων Οξυωτών, οι οποίοι κατέκλυσαν, επαναλαμβάνουμε,  το χώρο της συνεδρίασης, σε μια περίοδο κατά την οποία στο χωριό δε βρίσκονται παρά μόνο οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του,  δεν ….ικανοποίησε τους ιθύνοντες, οι οποίοι συχνά – πυκνά κατέφευγαν στη φράση «δεν είστε μόνο εσείς το χωριό». Ωστόσο, παρέλειπαν να εξηγήσουν γιατί δεν συγκεντρώνουν οι ίδιοι, όπως κατ’ επανάληψη τους έχει ζητηθεί αλλά και από το νόμο έχουν υποχρέωση, ολόκληρο το χωριό, ώστε αυτό, αφού ενημερωθεί κατάλληλα, να εκφράσει και την τελική άποψη για όλα όσα εν αγνοία του έγιναν μέχρι σήμερα, γύρω από το ζήτημα των προωθούμενων σ’ αυτό αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών….

     Και, βέβαια, δεν έλειψαν και οι απειλές τύπου «κάτσε κάτω και μην ξαναμιλήσεις», που ο πρόεδρος του χωριού εκστόμισε κατά ηλικιωμένων παραβρισκόμενων, αλλά και διάφορες άλλες φράσεις, όπως «θα σε πετάξω έξω», «ντροπή σου», «ζημιώνεις το χωριό», κ.λ.π., που εκστομίστηκαν κατά άλλων, που εξέφραζαν τη γνώμη τους.

     Καμία πειστική εξήγηση δε δόθηκε και στην αγωνία των παραβρισκόμενων κτηνοτρόφων, που, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες,  θεωρούν εντελώς αβέβαιο το μέλλον τους στην περιοχή, αφού κατά τη γνώμη κάποιων, δεν είναι δυνατό να ασχολούμαστε στην Οξυά, το έτος 2016, με …πρόβατα, όπως τη δεκαετία του 1970 !!!  Ούτε τις θρησκευτικές ευαισθησίες των κατοίκων σεβάστηκαν, αφού ο ανεμολογικός ιστός (και τα αιολικά, που στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένονται) σχεδιάζεται να εγκατασταθούν πλησίον χώρων ιερών στη συνείδηση των Οξυωτών.

     Πλήρης, ακόμα, η αδιαφορία εκ μέρους του προέδρου του χωριού και του συμβούλου της πλειοψηφίας για τις θέσεις του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού (446 μέλη), αλλά και των μελών της νεοσυσταθείσας Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» (περισσότερα από 440 μέλη), που με σχετικές – κατά τα προβλεπόμενα – αποφάσεις τους τάχθηκαν και τάσσονται κατά της εγκατάστασης στο χωριό μας τέτοιων έργων.   Ο πρόεδρος, μάλιστα, του χωριού αρνήθηκε να καταχωρίσει στα Πρακτικά την κατάθεση κοινού Υπομνήματος από τους φορείς αυτούς, που περιελάμβανε και γραπτώς τις θέσεις τους για τα ίδια ζητήματα.

     Για τα περί «πρεμούρας», λοιπόν, φαίνεται πως δεν υπάρχει αμφιβολία… Ερώτημα αποτελεί, απλά, το «γιατί»…. Και καθώς το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί πάλι και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το μόνο που απομένει, όταν φτάσει και σ’ αυτό, είναι να διαπιστώσουμε αν και εκεί, Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, διακατέχονται από την ίδια «πρεμούρα»…..

      Ίδωμεν, παραμένοντες, κατά τα λοιπά, στις επάλξεις….

  • Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
  • Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

profit-hlias-oksias-1




Total
0
Shares
Previous Article

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Αργιθεατών ν. Τρικάλων

Next Article

140 κάδους κομποστοποίησης διανέμει δωρεάν ο Δήμος Μουζακίου

Related Posts

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας – Περίπου 160 εκατομμύρια κ.μ. κατέβασε στο σημείο ο Ποταμός Καλέντζης

160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου, κατέβασε στο σημείο ο “Ποταμός Καλέντζης” στην κακοκαιρία “Daniel”
Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά
Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά ζήτησε με ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός

ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής έχει επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου