Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναπτυξιακή καθίζηση της ελληνικής οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2019 – Μείωση ΑΕΠ κατά 0,7%

alexakos fotis

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2019. ΜΕΙΩΣΗ ΑΕΠ ΚΑΤΑ 0,7%.

*Του Φώτη Αλεξάκου

Τα στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη, που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για το 4ο τρίμηνο του 2019 είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019. Η ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 διαμορφώθηκε τελικά στο 1,9%, παρά τις μεγαλύτερες κυβερνητικές προσδοκίες.
Οι αιτίες της αναπτυξιακής αστοχίας της κυβέρνησης είναι:

  1. Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, το 2019.
  2. Η μείωση της διανομής κοινωνικού μερίσματος, το οποίο πέρυσι ήταν  900 εκατ. €, ενώ φέτος δόθηκαν λίγο περισσότερα από 200 εκατ. €. Τα συγκεκριμένα χρήματα λόγω της διάχυσης και των κοινωνικών ομάδων που απευθύνονταν,  επέστρεφαν άμεσα στην αγορά.
  3. Η μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Κι όλα αυτά παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα μέσω των ελεγχόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) ότι πλέον η οικονομία ανακάμπτει και είναι θέμα χρόνου να το δούμε και αυτό στην τσέπη μας. Αυτή η  «πλύση εγκεφάλου» είχε έστω και προσωρινά ένα θετικό αντίκτυπο στην οικονομία αφού βελτιώθηκε ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, δηλαδή οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και ξοδεύουν περισσότερα. Παρά την αύξηση της κατανάλωσης όμως τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη είναι απογοητευτικά.

Συμπέρασμα. Τα μεγάλα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις, αλλιώς φέρνουν το αντίθετα αποτελέσματα.

Εάν τα πράγματα εξελίχθηκαν το 2019 χαμηλότερα των προσδοκιών, το 2020  που θα προστεθούν οι επιπτώσεις του πανικού που επικρατεί λόγω του κορονοϊού, η πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση είναι πλέον υπαρκτές.

Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει το 20%  του ΑΕΠ της χώρας. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί, στον τουριστικό κλάδο, αν εξακολουθεί να υπάρχει και τον Μάιο αυτός ο πανικός.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι έρχεται και εξακολουθεί να λειτουργεί επικοινωνιακά μέσω της αποκλειστικότητας που διαθέτει στα συστημικά ΜΜΕ.

Οφείλουμε όλοι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Να απαγκιστρωθεί το ταχύτερο από τον ναρκισσισμό και να στρωθεί στη δουλειά με συγκεκριμένες δράσεις που θα φέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

*Ο Φώτης Αλεξάκος είναι πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ. Καρδίτσας με τους δύο Υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ

Συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ. Καρδίτσας με τους δύο Υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ

Next Article
13ος Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα - Τρίκαλα

Αναβάλλεται ο 13ος Αγώνας Δρόμου Καλαμπάκα - Τρίκαλα