Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της Αργιθέας στο χορό του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων

Αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της Αργιθέας στο χορό του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων

 

Κορυφαίος ο χορός των Αργιθεατών Τρικάλων 2019

“Αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της Αργιθέας”

Το αποτέλεσμα της ετήσιας χοροεσπερίδας δικαίωσε το Δ.Σ του Συλλόγου Αργιθεατών και γέμισε με υπερηφάνεια τα μέλη του. Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση και διάθεση σκύβουν στα παλιά “σεντούκια” της λαίκής μας κληρονομιάς και ψάχνουν και προβάλλουν για να διατηρηθούν τα λαογραφικά μας εκείνα στοιχεία, δημοτικά τραγούδια, χοροί, φορεσιές, ήθη, έθιμα που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Αργιθεατών.

Πάνω σ’ αυτούς τους στόχους κινείται και ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων που τον παρακολούθησαν στη γεμάτη αίθουσα του πολυτελούς κέντρου “ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ” δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου από όλη την επικράτεια.

Η εκδήλωση άρχισε με την κοπή της βασιλόπιτας από τον πανοσιολογιώτατο κ. Κανίνα – πατήρ Αλέξιο και με το καλωσόρισμα της προέδρου του Συλλόγου κ. Τσιρογιάννη που κάνοντας αναφορά στο πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου

Η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων ήταν άψογη, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό δρώμενο “το ξύρισμα του γαμπρού” ένα έθιμο που έρχεται από παλιά.

Τα εκθέματα πάνω στην πίστα, το παραδοσιακό χαλί, η τάβλα με τα καρεκλάκια, τα σύνεργα του μπαρμπέρη (κουρέα) το τραγούδι από την χορωδία του Συλλόγου “ξυράφια από τα Γιάννενα” οι κουλούρες του γάμου, η εντυπωσιακή αφήγηση της προέδρου κ. Έλλης Τσιρογιάννη για τον παραδοσιακό γάμο, επανέφεραν στη μνήμη μας τις συνήθειες του Αργιθεάτικου γάμου των γονιών μας. Το όλο έθιμο, έγινε αναβίωση για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Στη συνέχεια τα χορευτικά μας έδωσαν ξεχωριστή νότα που εντυπωσίασαν το κοινό με το ταλέντο τους, με τα Αργιθεάτικα τραγούδια και με τους ιδιαίτερους χορούς της Αργιθέας, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου και υπεύθυνου χορ/λου Παναγιώτη Μάνου.

Έγινε αδελφοποίηση με το Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου Λαμπρινής Αθήνας. Χόρεψαν μαζί μας τα τραγούδια τους. Ήταν ένα πραγματικό αντάμωμα. Υπέροχοι άνθρωποι οι Ηπειρώτες και μαζί με την πρόεδρό τους κ. Γεωργία Τσουρή μας χάρισαν ευχάριστες στιγμές.

Έγινε η βράβευση των Αργιθεατόπουλων, Παλάβρα & Τασιά των επιτυχόντων στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι., με διπλώματα και χρηματικό ποσό προσφορά των φροντηστηρίων Ωμέγα.

Η Αργιθεάτικη ορχήστρα: Γιώργος Μαυραντζάς στο κλαρίνο, Γρηγόρης Παπαδήμας και Στέλιος Ευαγγελάκης στο τραγούδι, Σταύρος Τσάκαλος στο βιολί, Τόλης Μαυραντζάς στα κρουστά και Βασίλης Μητσιάκης στο λαούτο, ξεσήκωσε τους Αργιθεάτες και τους φίλους αυτών, οι οποίοι κατέκλυσαν την πίστα με άφθονο κέφι, χορό και τραγούδι. Ήταν ένα υπέροχο Αργιθεάτικο γλέντι.

Την εκδήλωσή μας στόλισαν και οι φουστανελοφόροι της Ράξας, με τις όμορφες πολεμικές στολές τους μας θύμισαν άλλες εποχές. Η πλούσια λαχειοφόρος χάρισε στον καθένα φεύγοντας και από ένα δώρο.

Χορηγοί της εκδήλωσης: Τέντες Γιαννακάκης, ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, Κοντιλόπουλος, Mouzaki Palace, Λιούτας Αθανάσιος και Νίκη, υγρά καύσιμα Μπότης, ταβέρνα παλιά ιστορία, Α/φοί Κρέσσου, Ροδέα, χαλβάς Τάτσιος, Παναγιώτου, Ρίκα Καλαμπαλίκη, χαλβάς Μπουλουγιώργος, Ζοωτροφές Καρδίτσας, Υγρά καύσιμα Τζάρτζος, Κωσταντούλα Χριστίνα, πτηνοτροφείο Τζιώρτης, ταβέρνα μπέρδεμα, Φυσικό αέριο Βλησσάρης Θεόδωρος, Άρτος Κλάντζος Ευάγγελος, Τυροκομικά προίοντα Αμάραντος, Ψησταριά στα δύο Αδέλφια, φανοποιείο Δημόπουλος, φούρνος Αναγνωστόπουλος, Γκαραγκούνης φυσικό αέριο, καφετέρια Πλάζα, έπιπλα Μάμαλης, Σακελαρίδης Εμμανουήλ, Τσιρογιάννης Φάνης, Ευρωπενδιτική, Κρεοπωλείο Τζιωρτζιώτης, φροντιστήρια Ωμέγα.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση μας πάρα πολλοί επίσημοι από τα Τρίκαλα την Καρδίτσα και Αθήνα. Ήτοι: Ο Πανοσιολογιώτατος κ. Κανίνας – πατέρας Αλέξιος, ο ιερέας Ζιώγας Δημήτριος, ο τ. βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, Τσάκαλος Ιωάννης αντιδήμαρχος Αργιθέας, Παπαδήμας Ηλίας τ. Δήμαρχος Αργιθέας, Μπίνας Χρυσόστομος εκπόσωπος ΣΜΥ, Τσίγκας Γεώργιος και Μπάρδας Κων/νος περιφερειακοί σύμβουλοι, Λάππας Μιχάλης πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, Σοφία Τόλια Δημ. Σύμβουλος Μουζακίου, Μπαλατσούκας Κώστας και Μπαμπάτσικος Γιάννης Δημ.σύμβουλοι Αργιθέας, Νανά Μαυραντζά Πρόεδρος ΠΟΑΣ, Ζιώζιας Βασίλειος πρόεδρος αποστράτων Θεσσαλίας, Τσουρή Μαρία πρόεδρος Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου Αθήνας, Χρηστάκος Ηλίας και Κωφού Ιωάννα, Σέμπρος Απόστολος Δημ. Σύμβουλος Αργιθέας, Τσιιρογιάννης Σωτ. Πρόεδρος Αμεα Τρικάλων, Κίσσας Δημήτριος πρόεδρος Κουμπουριανιτών, Κλάρας Ηλίας πρόεδρος συλλόγου Αργιθ. Μουζακίου, Σιατραβάνης Κων/νος πρόεδρος Αργ. Λάρισας, Νάκος Σωτήριος Αντιπρόεδρος Συλλ. Αργιθεατών Καρδίτσας και Θεοδωράκη Παναγιώτα-Πατσιαούρας Ηλίας τοπικός πρόεδρος Αργιθέας, Κωφού Γιάννα ταμίας Συλλ. Αργίθεος, Μπαλατσούκας Χρυσόστομος πρόεδρος Κατουσίου, Πολύζος Νικόλαος επίτιμος πρόεδρος αποδήμων Ελλήνων Γερμανίας, Κρανιάς Βασίλης πρόεδρος τοπ. οργ. ΝΔ, Στεργίου Αντρέας υποψήφιος Δήμαρχος Αργιθέας & πρόεδρος Συλλόγου Στεφανιωτών, Κωτής Γεώργιος τ. πρόεδρος Συλλ. Αργιθ Τρικάλων, Χασιώτης Γεώργιος υποψήφιος Δήμαρχος Αργιθέας & Δημοτικός σύμβουλος, Τσιρογιάννης Φάνης & Τσαούσης Ηλίας γενικοί γιατροί, Χατζηγάκης Μικέλης & Ντιτή Χρύσα πολιτευτές, Ζορμπάς Παναγιώτης.

Μηνύματα έστειλαν: Ο Κώστας Τσιάρας βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Σκρέκας βουλευτής Τρικάλων, ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, Σπηλιόπουλος Γεώργιος Αστυν. Δ/ντής Τρικάλων, Γουγουλάκης Νικόλαος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, Παναγιώτα Βράντζα βουλευτής Σύριζα.

Η χοροεσπερίδα ήταν άψογα οργανωμένη από το Δ.Σ του Συλλόγου, οι οποίοι είναι:

Έλλη Τσιρογιάννη, Βασίλειος Μαναός, Νίκος Καλομπάτσος, Κωτή Παναγιώτα, Χάρης Σιαματάς, Σβεντζούρη Γεωργία. Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον εθελοντή φωτογράφο Κωστάκη Αθανάσιο τέως Δ/ντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που για τέταρτη χρονιά καλύπτει την εκδήλωσή μας.

Ο ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΣΗ  TV 10 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων




Total
0
Shares
Previous Article
Βόλεϊ: Επίσκεψη στα Τρίκαλα από τον Προπονητή Πετοσφαίρισης Κων/νο Αναγνωστόπουλο

Βόλεϊ: Επίσκεψη στα Τρίκαλα από τον Προπονητή Πετοσφαίρισης Κων/νο Αναγνωστόπουλο

Next Article

Η Θέση της Καρδίτσας στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…