Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναβάθμιση Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου Λίμνης Πλαστήρα

 

Υπογράφτηκε στις 17-07-2018 , στο Δημαρχείο στο Μορφοβούνι  η σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ»  μεταξύ του Δημάρχου Δημητρίου Τσιαντή και της αναδόχου εταιρείας « ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β.ΤΣΙΝΑΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ. ΞΩΛΙΑΣ A.T.E.G.T. CONSTRUCTIONS S.A.».

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό  484.800,00€ και η σύμβαση – μετά την έκπτωση του αναδόχου- είναι 222.360,42 € (με Φ.Π.Α.).

Οι  πολλαπλοί στόχοι που καλείται να εκπληρώσει η συγκεκριμένη δομή (ΚΠΕΕΕ) για το περιβάλλον και που επιδιώκονται μέσω της ανάπλασης (κτιριακής, λειτουργικής, αισθητικής) του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, είναι:

Η λειτουργική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της δραστηριότητας της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Ιδιαίτερα, η επέκταση της δράσης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους τουρίστες της περιοχής, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή συμπεριφορά τους απέναντι στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο καλούνται να προστατέψουν και να μην υποβαθμίσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Η επέκταση της λειτουργικής χρήσης του κτιρίου / χώρου, σε δραστηριότητες και υπηρεσίες, όπως: λειτουργία του ως Τοπικού Γραφείου Οικοτουρισμού και ως χώρος τουριστικής προβολής, παροχής τουριστικών πληροφοριών ή και άλλων χρηστικών πληροφοριών προς τους τουρίστες. Αποτέλεσμα αυτής της χρήσης (όπως και της παραπάνω), θα είναι η άρση των περιβαλλοντικών προβλημάτων (π.χ. ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών) που προκύπτουν από το μαζικό τουρισμό.

Η λειτουργία του χώρου ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Η επαναλειτουργία του Υδροβιολογικού Σταθμού, ώστε να υποστηρίζεται τοπικά και σε μόνιμη βάση η ανάγκη για οικολογική παρακολούθηση του υδάτινου περιβάλλοντος (λίμνη, χειμαρροπόταμοι υδρολογικής λεκάνης), της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 (Κωδ. Natura: GR 1410001 – «Περιοχή Λίμνης Ταυρωπού»). Σημειώνεται ότι ο (προβλεπόμενος στο πλαίσιο του Δικτύου) Ειδικός Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, απουσιάζει.

Η συμπληρωματικότητα και επέκταση των λειτουργιών και η αύξηση της επισκεψιμότητας μεταξύ των δύο περιβαλλοντικών – οικοτουριστικών δομών: του ΚΠΕΕΕ και Υπαίθριου Εργαστήριου (Βοτανικού Κήπου). Επίσης, η λειτουργική σύνδεση των παραπάνω με άλλες υποδομές σχετιζόμενες με τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα της περιοχής του Δήμου: Μουσείο Οίνου & Αμπέλου (Μεσενικόλα), Μουσείο Πλαστήρα (Μορφοβούνι), Πολυχώρος Κερασιάς κ.ά. Τελικό «προϊόν» των συνδυαστικών δράσεων των είναι η αύξηση του προτεινόμενου – παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με αποτέλεσμα την αύξηση της οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής.

Η λειτουργία του υπαίθριου, περιβάλλοντος χώρου (προαύλιο) για τη διεξαγωγή τοπικών δρώμενων (πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις, κ.ά.).

Το φυσικό αντικείμενο του έργου  αφορά στην ανάδειξη του πρώην Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου,  που σήμερα στεγάζει το Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου  και έχει ως στόχο την κτιριακή και  λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου και  την επέκταση χρήσεων  καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του.

Εργασίες στο κτίριο:

  • Αντικατάσταση των εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων , αντικατάσταση των κεραμιδιών της στέγης , εφαρμογή θερμομόνωσης σ’ ολόκληρη την στέγη και ασφαλτόπανου, απόξεση του κονιάματος της εξωτερικής λιθοδομής όλων των όψεων και εκ νέου αρμολόγημα, αντικατάσταση των μαρμαροποδιών , καθαίρεση  εσωτερικών επιχρισμάτων, βάψιμο όλων των εσωτερικών τοιχοποιϊών, αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως των φωτιστικών σωμάτων, αντικατάσταση του λέβητα και του καυστήρα του συστήματος θέρμανσης.

Εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο:

  • Κατασκευή εκ νέου του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή πέτρινης βρύσης με ενσωματωμένο πέτρινο καθιστικό, κατασκευή μιας δεύτερης εισόδου στον αύλειο χώρο στην ανατολική πλευρά από τον κεντρικό δρόμο, ενίσχυση και εμπλουτισμός φύτευσης, ηλεκτροφωτισμός του αύλειου χώρου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. 2014-2020: «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» – ΣΑ:2017ΣΕ27510041[i]  (454.800,00€)  και από ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ του ΔΗΜΟΥ (30.000,00€).
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος του Δήμου, Δημήτρης Τσιαντής,  έκανε την παρακάτω δήλωση;

«Με μεθοδικότητα, πολλή δουλειά, μεράκι και … υπομονή, κατακτούμε τους στόχους μας.

Το να αναδείξουμε την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και το Νεοχώρι ως επίκεντρο Πανελλήνιου Περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος και δράσεων ήταν όντως βασικός μας στόχος!!!

Το συγκεκριμένο έργο, προϊόν έγκαιρου προγραμματισμού και μελέτης , έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις μας και το ενδιαφέρον μας.

Πολλές πολλές ευχαριστίες στις υπηρεσίες μας και ιδιαίτερα στην Τεχνική (Γιαννακού Ε. – Αυγέρος Γ.), οι οποίες σε περίοδο μεγάλης – τραγικής – υποστελέχωσης  στο Δήμο μας ήταν κυριολεκτικά άψογες.

Συνεχίζουμε μεθοδικά και δυναμικά με έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα!!!

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμαρχος του Δήμου, Δημήτρης Τσιαντής,  έκανε την παρακάτω δήλωση;

Με μεθοδικότητα, πολλή δουλειά, μεράκι και … υπομονή, κατακτούμε τους στόχους μας. Το να αναδείξουμε την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και το Νεοχώρι ως επίκεντρο Πανελλήνιου Περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος και δράσεων ήταν όντως βασικός μας στόχος!!! Το συγκεκριμένο έργο, προϊόν έγκαιρου προγραμματισμού και μελέτης , έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις μας και το ενδιαφέρον μας. Πολλές πολλές ευχαριστίες στις υπηρεσίες μας και ιδιαίτερα στην Τεχνική (Γιαννακού Ε. – Αυγέρος Γ.), οι οποίες σε περίοδο μεγάλης – τραγικής – υποστελέχωσης  στο Δήμο μας ήταν κυριολεκτικά άψογες.
Συνεχίζουμε μεθοδικά και δυναμικά με έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα!!!”




Total
0
Shares
Previous Article

Στελεχώθηκε το τεχνικό τιμ του Α.Σ.Καρδίτσας

Next Article

Μοτοπορεία για την Μακεδονία στην Αθήνα