Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανάβαση του ΣΠΟρ Τρικάλων σε Βαρδούσια και Σούφλες

ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ – ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΟΥΦΛΕΣ

Ο φετινός Σεπτέμβρης ξεκινά με την επίσκεψη του συλλόγου μας στην ιστορικά πλούσια Ρούμελη και τα επιβλητικά Βαρδούσια, έχοντας ως απώτερο σκοπό την ανάβασή μας στις Σούφλες.

Με την άφιξή μας στην Άνω Μουσουνίτσα, γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, όνομα το οποίο έχει πλέον υιοθετήσει και το χωριό, κάνουν την εμφάνισή τους οι απόκρημνες κορυφές πάνω από το πυκνό ελατόδασος, προκαλώντας θαυμασμό, αισθήσεις δέους, αμφιβολίες για τη δυνατότητα προσέγγισής τους, ανυπομονησία για την επερχόμενη δραστηριότητά μας.

Γεγονός είναι ότι ο τεράστιος όγκος των Βαρδουσίων περιλαμβάνει πλήθος αναρριχητικών διαδρομών, χωρίς όμως να λείπουν οι πεζοπορικές, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε να έρθει κοντά στη μεγαλοπρέπεια του δάσους και της πέτρας μέσω του δασικού δρόμου που φτάνει ως τα Μουσουνιτσιώτικα Λιβάδια και τα κοντινά καταφύγια σε υψόμετρο σχεδόν δύο χιλιάδων μέτρων. Από εδώ θα ξεκινήσει και η πορεία μας.

Ξημερώματα Κυριακής. Με τον ήλιο να ξεπροβάλλει πίσω από τον όγκο που φιλοξενεί την ψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων, τον Κόρακα, αρχικά κινούμαστε κατηφορικά προς τη Δύση, και βρίσκουμε το ρέμα Ζηριλάκι. Κοπιαστική η ανάβαση δίπλα του, μα και γλυκειά, ως την Αλογόραχη στα 2265 μέτρα.

Η θέα θαυμάσια προς την εκτενή κορυφογραμμή του Κόρακα, το στεφάνι της Πυραμίδας και τις τρεις Σούφλες. Κινούμενοι νότια, κατεβαίνουμε στο διάσελο και συνεχίζουμε για τον επόμενο προορισμό μας, τη Βόρεια Σούφλα. Ο δυνατός αέρας δυσχεραίνει την άφιξή μας στα 2260 μέτρα χωρίς όμως να την αναβάλλει. Απέναντί μας οι απότομες ορθοπλαγιές της Κεντρικής Σούφλας (2340 μ), η κορυφή της οποίας είναι προσβάσιμη μόνο σε αναρριχητές και πουλιά. Εμείς αρκούμαστε να την προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φτάνοντας λίγα μέτρα κάτω από το ψηλότερο σημείο της.

Μια στάση εδώ, στα 2300, είναι απαραίτητη. Στιγμή τόσο υποκειμενική μα και τόσο κοινή. Γιατί είμαστε γεμάτοι !

Οι μεγάλες κλίσεις ήταν χαρακτηριστικό της διαδρομής μας που διήρκεσε περίπου 6 ώρες. Οι ισχυροί άνεμοι σίγουρα όχι σύμμαχος, μα ούτε και εχθρός. Η τελευταία αυτή εκπνοή του καλοκαιριού… στα Βαρδούσια.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 10/9, το πρόγραμμα του συλλόγου προβλέπει ανάβαση στην κορυφή Ντελιδήμι των Αγράφων (υψ. 2163 μ.) με εκκίνηση από το Πετρίλο. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

sportrikalon Vardousia 2

sportrikalon Vardousia 1




Total
0
Shares
Previous Article

Υποδομές 44,2 εκ. ευρώ στη Θεσσαλία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Next Article

Καρδίτσα: Μεγάλη Συναυλία για το Κοινωνικό Παντοπωλείο