Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανάβαση στο Όρος Τριγγία

Μετά την Κακαρδίτσα βουνό του οποίου τα όρια απλώνονται σε τρεις νομούς, Τρικάλων, Άρτας και Ιωαννίνων, η Τριγγία είναι το ψηλότερο βουνό που βρίσκεται εξολοκλήρου εντός του νομού Τρικάλων, έχει ύψος 2204 μέτρα και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού βόρεια του ορεινού όγκου της Νεράιδας.

Η Τριγγία μέχρι και τα 1500 μέτρα καλύπτετε κυρίως από μεγάλα δάση ελάτης, ενώ από κει και πάνω το βουνό γίνεται καθαρά αλπικό, τεράστια καταπράσινα λιβάδια αγκαλιάζουν το βουνό μέχρι και τη κορυφή του, το βουνό είναι σχετικά ομαλό εκτός απ την νοτιοανατολική πλευρά του, η απότομη ανύψωση του βουνού δημιουργεί ένα κάθετο τοίχο σχηματισμένο από σαθρά βράχια.

Στους πρόποδες της Τριγγίας και ανάμεσα στα μεγάλα δάση βρίσκονται χτισμένα πολλά όμορφα και γραφικά χωριουδάκια, ένα από αυτά είναι και το Παλαιοχώρι, χωριό της Δημοτικής ενότητας Κλεινόβου του Δήμου Καλαμπάκας, το Παλαιοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 977 μέτρων, από το χωριό ξεκινάει η πιο συνηθισμένη διαδρομή για την κορυφή του βουνού.

Αν θέλουμε να κερδίσουμε κάποια μέτρα κατά την ανάβαση ακολουθούμε με το αυτοκίνητο τον δρόμο που φεύγει προς το χωριό Κρανιά, μετά από λίγα χιλιόμετρα και  περνώντας κάτω από τις εντυπωσιακές κορυφές της Νεράιδας, Μπριτσιάσα (2134μ) και Κάλτσα (2062μ) βγαίνουμε στον αυχένα Γκολέμι (1600μ) θέση στην οποία βρίσκεται και εκκλησάκι, από εδώ και με πορεία βόρεια ξεκινάει η ανάβαση στις πλαγιές της Τριγγίας.

Η ανάβαση μέχρι και την κορυφή γίνεται ευχάριστα καθώς η κλίση της ράχης που ακολουθούμε ανεβαίνει σταδιακά, μετά από δυόμιση ώρες πεζοπορίας βρισκόμαστε στην κορυφή με υψόμετρο 2204 μέτρων. Η έντονη συννεφιά δεν βοηθάει τόσο στην καλή ορατότητα ωστόσο στα ανοίγματα του καιρού διακρίνουμε βορειοανατολικά τα Μετέωρα με την πόλη της Καλαμπάκας και νότια  τις εντυπωσιακές κορυφές του συγκροτήματος Μπουντούρας και Νεράιδας.

Για να φτάσει κανείς στους πρόποδες της Τριγγίας και το χωριό Παλαιοχώρι, αρκεί να ακολουθήσει το δρόμο προς Περτούλι, πριν το χωριό του Περτουλίου θα στρίψουμε δεξιά προς Χρυσομηλιά, ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι και την διασταύρωση για Παλαιοχώρι.

Τόλιας Πέτρος

triggia-2

triggia-13

[espro-slider id=22074]

triggia-17

[espro-slider id=22082]

triggia-7

triggia-12




Total
0
Shares
Previous Article

Ολοκληρώθηκε το 2ο TrikalArt στα Τρίκαλα

Next Article

Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας επισκέφθηκε ο καθηγητής Dr. Jones (University of Wollongong-Αυστραλία)

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…