Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αλήθειες και ψέματα για τις μεσαίες τάξεις

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί, να πείσει αλλά και να εκπροσωπήσει τις μεσαίες τάξεις με βάση τη γενική πολιτική του κατεύθυνση, αλλά και τις πολιτικές που εφάρμοσε, με λάθη έστω, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες Μνημονίου.

Τα μεσοστρώματα έχουν πολύ περισσότερες επαφές και συνάφειες με τις λαϊκές τάξεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι φίλοι και γνωστοί, πελάτες και υπάλληλοι, γείτονες, μακρινοί και κοντινοί συγγενείς, γονείς συμμαθητών, συνάδελφοί τους στη δουλειά, υφιστάμενοι. Πολλοί είναι… μεσαία τάξη, νεόπτωχοι της κρίσης. Γι αυτό, πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της δυνατότητας δηλαδή της κοινωνίας να λειτουργεί.

Οι μεσαίες τάξεις δεν ζουν σε γυάλινο πύργο όπως οι πλούσιοι, ζουν μέσα στην κοινωνία. Αν οι κατώτερες τάξεις καταρρεύσουν, οι μεσαίες τάξεις δεν έχουν στήριγμα και συμπαρασύρονται. Το μίνι μάρκετ στη γειτονιά εξαρτάται από το να έχουν οι πελάτες του χρήματα να ψωνίσουν.

Η προτεραιότητα λοιπόν που έδωσε η κυβέρνηση να σώσει όλον αυτόν τον κόσμο που κινδύνευε από απόλυτη ένδεια δεν αξιολογείται μόνον ηθικά, αλλά και στρατηγικά. Η υποστήριξη των πιο αδύναμων από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε άμεση αντανάκλαση και στη μεσαία τάξη. Χάρη σε αυτήν την πολιτική υπάρχει σήμερα έδαφος για ανάπτυξη. Αλλιώς θα υπήρχε έρημος.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον των μεσαίων τάξεων και από άλλη σκοπιά. Από τη σκοπιά του κοινωνικού κράτους. Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό αριθμό οικογενειών που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ιδιωτικώς όλα τα δημόσια αγαθά, καλά ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, καλά ιδιωτικά νοσοκομεία, καλή ιδιωτική ασφάλιση κ.λ.π., όλοι οι υπόλοιποι και φυσικά και οι μεσαίες τάξεις εξαρτώνται λίγο – πολύ από τα δωρεάν δημόσια συστήματα. Για το σχολείο, για το πανεπιστήμιο, για την περίθαλψη, για τη σύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη βελτίωση του κράτους και των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες. Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν την απογύμνωση του κράτους από αυτές τις λειτουργίες και την παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Αυτοί οι ιδιώτες προμηθευτές της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλισης όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψιν, πουλάνε στις μεσαίες τάξεις υπηρεσίες τις οποίες κανονικά παρέχει δωρεάν και στην ίδια ή καλύτερη ποιότητα το κράτος. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι πολύ ακριβό σπορ για τις μεσαίες τάξεις.

Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε τη δυσαρέσκεια, καμιά φορά και τον θυμό αρκετών πολιτών για το θέμα της φορολογίας, όμως αυτό δεν ήταν μια ταξικά μονομερής απόφαση αλλά μια αναγκαιότητα, λόγω της κρίσης και των δυσμενών συνθηκών.

Ωστόσο, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, καταφέραμε να διευθετήσουμε το δημόσιο χρέος και δημιουργήσαμε για 15 χρόνια έναν καθαρό διάδρομο, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση. Και είναι γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα, δεν θυμίζει σε τίποτα τη χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και την καθημαγμένη κοινωνία που, το 2014, δεν είχε καμία ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική.

Με το ρεαλιστικό και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα που καταθέτουμε στον ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία, διασφαλίζονται οι όροι για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της πατρίδας μας. Η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση των εισοδημάτων, η ουσιαστική ελάφρυνση των βαρών και η στερέωση του Κοινωνικού Κράτους, είναι οι δεσμεύσεις μας, η πρώτη μας προτεραιότητα.

Αυτές τις απλές αλήθειες είμαστε έτοιμοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, να τις κάνουμε σαφείς και ευδιάκριτες σε όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται για αόριστες ιδεολογικές τοποθετήσεις. Πρόκειται για το ίδιο το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.!

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
kentro gynaikon karditsas

Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

Next Article
Ο «ΑΡΙΩΝ» στο 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Βόλου

Ο «ΑΡΙΩΝ» στο 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Βόλου

Related Posts