Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αλήθειες και ψέματα για τα οικογενειακά επιδόματα

Στη βουλή ψηφίζεται τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει η γ΄ αξιολόγηση. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά. Μια από τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Στον προϋπολογισμό του 2018 για τα οικογενειακά επιδόματα εγγράφεται ποσό 910 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ (650εκατ. ευρώ το 2017) ήτοι αύξηση 40% σε σχέση με το 2017. Παράλληλα μπαίνει μια νέα λογική και αρχιτεκτονική των οικογενειακών επιδομάτων.

Πριν υπήρχε ένα ενιαίο επίδομα για όλους και μόνο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δινόταν ένα επίδομα, ανεξάρτητα από την εισοδηματική κατηγορία. Η κυβέρνησή θέλησε να σχεδιάσει ένα ενιαίο σύστημα, στο οποίο προσθέσαμε 260 εκατ. ευρώ, ακριβώς για να πριμοδοτήσουμε τα πολύ χαμηλά επιδόματα, δηλαδή τις ασθενέστερες κατηγορίες. Πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής μεταξύ του πρώτου και του έκτου, έβδομου, όγδοου παιδιού, κτλ.

Συνολικά 738.000 οικογένειες, από τις 804.000 που λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα, θα έχουν αυξήσεις από πολύ μεγάλες μέχρι μικρότερες. Η συντριπτική πλειονότητα (680.000 οικογένειες) θα δει μεγάλες αυξήσεις από 75% έως 100%. Το καθεστώς που εισάγει το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται από μία σταθερή σχέση ανά εισοδηματική κατηγορία ανάμεσα στο πρώτο παιδί και στο τρίτο, τέταρτο, κτλ. Επομένως, είναι ένα δικαιότερο σύστημα. Μειώσεις θα έχει ένα μικρό ποσοστό οικογενειών, περίπου 54.000 σε σύνολο 804.000, οι ανήκουν στις 2 υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ εκτός παροχής βρίσκεται μόνο το 1.5%.

Πράγματι, γίνονται κάποιες μικρότερες μειώσεις σε μία κατηγορία τριτέκνων και πολυτέκνων. Τέτοιες ώρες βέβαια, κανείς  δεν θέλει να βλέπει ούτε και πέντε ευρώ το μήνα να του μειώνεται το επίδομά του και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο -και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασφάλεια των οικογενειών και, ιδιαίτερα, των μεγαλύτερων, υπάρχει μόνο, αν υπάρχουν υπηρεσίες για το παιδί- η κυβέρνηση εξασφάλισε 40 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να γευματίζουν στο σχολείο, που είναι μία σημαντική ελάφρυνση για την οικογένεια. Εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ επιπλέον μόνο για εφέτος, για να ιδρυθούν 400 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, μετασκευάζοντας υφιστάμενα κτίρια που έχουν οι δήμοι. Γι’ αυτό καλέστηκαν  και όλοι ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Έτσι ώστε, εντός του 2018, να πάρουν voucher 120.000 παιδιά από 110.000 που πήραν πέρυσι. Δηλαδή, 120.000 παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή είναι η πολιτική μας, γενικότερα, για το παιδί και θα ενισχυθεί και με άλλες δράσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στο παιδί.

Αυτές τις ημέρες που βιώνουμε και με όλα τα εισοδήματα συμπιεσμένα, καμία μείωση, ακόμη και η ελάχιστη, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ούτε ευχάριστη για κανέναν. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέπονται 700.000 οικογένειες που έχουν ένα και δύο παιδιά, όπως ίσχυε στο παλιό σύστημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο εξοικονομεί περισσότερα χρήματα, θα τα ρίχνει στα επιδόματα. Ένα παράδειγμα από την πρώτη κατηγορία, στην οποία αποτυπώνονται οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού.

Στην πρώτη κατηγορία, για οικογένειες με ένα παιδί, το ετήσιο υπάρχον επίδομα ήταν 480 ευρώ, ενώ το νέο ετήσιο επίδομα είναι 840 ευρώ.

Για τα δύο παιδιά, ήταν 960 ευρώ το χρόνο και τώρα είναι 1.680 ευρώ.

Για τα τρία παιδιά, ήταν 2.940 ευρώ και τώρα είναι 3.360 ευρώ.

Για τα τέσσερα παιδιά, ήταν 3.920 ευρώ και τώρα θα είναι 5.040 ευρώ.

Για τα πέντε παιδιά, ήταν 4.900 ευρώ και τώρα είναι 6.720 ευρώ.

Για τα έξι παιδιά, ήταν 5.880 ευρώ και τώρα είναι 8.400 ευρώ.

Με αυτό το παράδειγμα, καταδεικνύεται η αγωνία της κυβέρνησης και η συνεχής φροντίδα, ώστε όλες οι οικογένειες να αυξήσουν τα εισοδήματά τους όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα. Στις άλλες δύο κατηγορίες που αφορούν μεγαλύτερα εισοδήματα, όπως είναι η τρίτη κατηγορία, η οποία φθάνει τα 33.750 ευρώ για τους τρίτεκνους, πράγματι καταγράφονται μικρές μειώσεις, οι οποίες έχουν στενοχωρήσει αυτήν τη μερίδα του πληθυσμού, αλλά η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα εξετάσει ένα σύνολο παροχών που θα αμβλύνουν και αυτές τις μικρότερες μειώσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της το κοινωνικό κράτος. Εκτός από το μόνιμο πια Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όποτε τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν, διανέμει από τα πλεονάσματα το Κοινωνικό  Μέρισμα – το 2017 ευνοήθηκε το 38% του πληθυσμού- και το εφάπαξ επίδομα οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους ηλικίας από 18 – 24 ετών.  Επίσης, μεγάλες προσπάθειες γίνονται για την χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, που σιγά – σιγά έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια του, παρά τα προβλήματα. Μεγάλη προσπάθεια για την μεταρρύθμιση, που αφορά την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, που είναι σε εξέλιξη με τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), 140.000 σχολικά γεύματα, προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της Παιδείας για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Είναι οφθαλμοφανές, λοιπόν, το αριστερό αποτύπωμα της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος.

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Ηλίας Αντωνίου – Συντονιστής




Total
0
Shares
Previous Article

Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας στη Θεσσαλία!

Next Article

Το τυρί το είδες, τη «φάκα» δεν την είδες;

Related Posts