Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αιολικά και πράσινη ανάπτυξη με ΜΑΤ. Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης για τα γεγονότα της 5ης Αυγούστου στο Δημαρχείο της Καρδίτσας

mat agrafa

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου η “πράσινη ανάπτυξη” άρχισε να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. ΜΑΤ, χημικά, καταστολή, απέναντι σε πλήθος κόσμου της τοπικής κοινωνίας, που διεκδικούσε το αυτονόητο. Να σώσει τον τόπο του από την οριστική και μόνιμη οικολογική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Να βάλει φραγμό στις αδηφάγες ορέξεις των αρπακτικών του κεφαλαίου. Να μην υποθηκευτεί η ζωή του στα επιχειρηματικά σχέδια.

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου διεξήχθη στο Δημαρχείο Καρδίτσας δημοπρασία, για την εκμίσθωση δημοτικών δασικών τεμαχίων, του Δήμου Καρδίτσας, για την εγκατάσταση αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πραγματοποίηση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό έργων υποδομής. Η διαδικασία με βάση τους όρους που συντάχθηκαν, αποτελούσε ουσιαστικά, εκμίσθωση προς την πλειοδότρια εταιρεία (η οποία ήτανε μόνο μια – Πουνέντης) με αποικιοκρατικούς όρους. Ένα κλικ από το να χαρακτηρίσει κάποιος όλη την διαδικασία ….δωρεά. Μπροστά σε αυτή την ληστεία πλήθος πολιτών βρέθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της Καρδίτσας με σκοπό να την μπλοκάρουν.

Μπροστά του βρήκε την αστυνομία, την οποία επικαλέστηκε η επαίσχυντη απερχόμενη δημοτική αρχή, με την προστασία της οποίας έγινε η δημοπρασία. Αλλά εκτός από την αστυνομία βρήκε και τους βασικούς πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής πολιτικής στην περιοχή μας. Κανένας από τους επίσημους αστικούς φορείς (πρώην και νυν δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές κτλ) δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας την διαδικασία και περισσότερο δεν προσπάθησε να την σταματήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεξιά “πολυκατοικία”, ενώ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, δεν έκανε τίποτα. Θα μπορούσε ΑΠΛΑ να μην πάει ο εκπρόσωπος της παράταξης κ. ΠΑΠΑΛΟΥ- νυν συμμάχου με τον κ. ΤΣΙΑΚΟ – σημερινό αντιπεριφερειάρχη με τον κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ. Αντίθετα μέσα σε μια μόλις ώρα κατέρρευσαν όλες οι αντιπολιτευτικές κορόνες των θεσμικών εκπροσώπων είτε από την μια συμμετέχοντας στην διαδικασία, είτε από την άλλη αντιδρώντας χλιαρά, ενώ μπροστά τους άνοιγαν οι φάκελοι της δημοπρασίας.

Αντίστοιχη του κρίσιμου αγώνα που δίνεται, ήταν και η στάση της αντιπροσωπείας της “Λαϊκής συσπείρωσης” και εκπροσώπων φορέων που στηρίζει το ΚΚΕ, που ενώ τους επιτράπηκε να εισέλθουν στο χώρο της δημοπρασίας, αρκέστηκαν μόνο σε προφορικές διαμαρτυρίες. Αντίθετα στον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο της Αριστερής Παρέμβασης Ντούρο Στάθη και στο εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Καρδίτσας Καμινιώτη Παναγιώτη η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδό τους ακόμα και στο χώρο του δημαρχείου. Οφείλουμε να δηλώσουμε πως για εμάς είναι τίτλος τιμής οι δυνάμεις καταστολής να μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τον αγωνιζόμενο λαό παρά ως ακίνδυνο θεσμικό κομπάρσο.

Αυτό που δεν μπορούν να αποκρύψουν είναι η στρατηγική συμφωνία όλου του αστικού κατεστημένου, γύρο από το πλαίσιο της «πράσινης οικονομίας», αλλά και της εκχώρησης φύσης και πλούτου στα αρπακτικά των εταιρειών παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας. Μέρος αυτής της συμφωνίας είναι και οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να μπουν μπροστά σε αυτό τον αγώνα για την Γη και την Ελευθερία.

Τα παραπάνω καθιστούν για μια ακόμη φορά σαφές πως η εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ανάγκη κάλυψης ενεργειακών αναγκών του λαού, ούτε αποτελούν πεδίο που θα βελτιώσει οικονομικά τη ζωή της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Αποτελούν έναν κερδοφόρο και απόλυτα καταστροφικό σχεδιασμό του κεφαλαίου με σοβαρές παρενέργειες στο ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης της δημόσιας γης, της διανομής και του κόστους ενέργειας, τη βίαιη παρέμβαση στην κοινωνική ζωή, στην ψυχαγωγία και τελικά σε όλους τους τομείς της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Από αυτή την άποψη, η ανατροπή των σχεδίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δε θα επιτευχθεί με λογικές «εξαιρέσεων» από τη δική μας περιοχή, ούτε με θεσμικές αυταπάτες, αλλά με ένα κίνημα που θα αμφισβητεί τους βασικούς νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η δημιουργία ενός ευρύ κοινωνικού και περιβαλλοντικού κινήματος που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης.

Ως Αριστερή Παρέμβαση, αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ,μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Στη βάση αυτή παλεύουμε ενιαία ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, το Ν. Πήλιο, τον Κίσσαβο κ.α., προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συμπαγές αγωνιστικό ρεύμα που θα υπερασπίζεται τη γη και το περιβάλλον και θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες κόντρα και ενάντια στην καπιταλιστική κερδοφορία, το ξεπούλημα, την καταπάτηση και την καταστροφή.

Τα παραπάνω δεν είναι για εμάς όμορφα λόγια σε διακηρύξεις κλεισμένες σε σκονισμένα συρτάρια. Αποτελούν σχέδιο πάλης που θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα και στη δυνατότητά του να μπλοκάρει τα σχέδια της αστικής πολιτικής.

Για όποιον ακόμα δεν κατάλαβε η “ανάπτυξη” ή θα περάσει από πάνω μας καταστρέφοντας κάθε όρο ύπαρξης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή θα μπλοκαριστεί από ένα μαχητικό κίνημα που θα αμφισβητήσει νόμους, θεσμούς και καταστολή.

Ο κόσμος που βρέθηκε στην καρδίτσα και η αγωνιστική διάθεση που εξέφρασε είναι τα πρώτα δείγματα, ότι υπάρχουν οι κινηματικοί εκείνοι όροι, ώστε να τσακίσουμε την οποία προσπάθεια να καταστρέψουν την γη μας .

Στην Καρδίτσα δόθηκε μια μάχη. Ο πόλεμος συνεχίζεται…

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή




Total
0
Shares
Previous Article
Kostas Tsiaras ipourgos

Κώστας Τσιάρας: Διασφαλίζουμε συνθήκες απόλυτης ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Next Article
astynomia klopi slide

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε Καρδίτσα-Τρίκαλα

Related Posts