Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αγωνιούν οι γονείς της Καρδίτσας για την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης

 

Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, πρώτο κουδούνι σε κάθε σχολείο!

Ως ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Νομού Καρδίτσας ευχόμαστε Καλή σχολική χρονιά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές σε διδάσκοντες και διδασκόμενους!

Αγωνιούμε και ελπίζουμε σε ίσες ευκαιρίες για όλους όπως επιτάσσει το νομοθετικό Πλαίσιο.

Κι ενώ οι υπεύθυνοι μας έχουν ενημερώσει ότι σε γενικές γραμμές θα είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους,

Αγωνιούμε..

γιατί είμαστε και γονείς εκείνων των μαθητών που πρέπει επιπλέον να διδαχτούν το αυτονόητο, με το δικό τους ξεχωριστό ρυθμό.

Είμαστε και οι γονείς των μαθητών της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης.

Σύμφωνα με το υποχρεωτικό Πλαίσιο δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας στέλνουμε τα παιδιά μας για 6 ώρες κάθε μέρα σε ένα σχολικό περιβάλλον όπου ο εκπαιδευτικός νομιμοποιείται να λέει ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ τι είναι φάσμα αυτισμού και ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι να κάνει με αυτά τα παιδιά.
Σε αυτό το περιβάλλον τα άδολα, ειλικρινή, χαρισματικά παιδιά μας περιμένουμε να αναπτυχθούν, να ξεδιπλωθούν, να αλληλεπιδράσουν. Όταν συμβαίνει κάτι άλλο εκτός από αυτό απομονώνονται, έχουν εκρήξεις θυμού και ζούμε με την αγωνία ΠΩΣ θα επιστρέψουν σπίτι.

Ως ευρωπαίοι πολίτες Θα θέλαμε να μοιάζαμε σε αυτόν τον τομέα την Γαλλία παραδείγματος χάρη, η οποία έχει ενσωματώσει την ειδική αγωγή στο εκπαιδευτικό της σύστημα και δεν ψάχνει ευρωπαϊκά κονδύλια για να καλύψει τις προσλήψεις ειδικής αγωγής όπως γίνεται στην Ελλάδα του σήμερα.
Και όταν αυτά εκλείψουν; τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η αγωνία μας επίσης.

Έχει ορθά προβλέψει ο νομοθέτης για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όσον αφορά τους μαθητές με γνωμάτευση:
ονομαστική παράλληλη στήριξη ανά μαθητή
τμήμα ένταξης Για τρεις μαθητές (το ανώτερο)
ειδικά στελεχωμένα σχολεία.

Στην πράξη:

Οι παράλληλες μοιράζονται σε πάνω από ένα μαθητή, με τρόπο μη επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Στα τμήματα ένταξης φοιτούν 10 και 12 μαθητές διαφορετικών σχολικών τάξεων με ένα εκπαιδευτικό.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι πέρυσι στην Καρδίτσα σε σύνολο 49 αιτημάτων παράλληλης έγιναν προσλήψεις σε τρεις χρονικά διαφορετικές στιγμές έως και το Μάρτιο και κάποιες με τρίμηνες συμβάσεις. Φυσικά και υπήρξαν παιδιά εντελώς ακάλυπτα για όλη τη σχολική χρονιά από παράλληλες ενώ κάποιοι απογοητευμένοι γονείς αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτική παράλληλη με δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό κόστος.

Για φέτος τα μηνύματα από τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι πιο αισιόδοξα. Ξεκινήσαμε με μεγαλύτερο αρχικό νούμερο προσλήψεων για αυτούς τους μαθητές και μέχρι και το πρώτο κουδούνι μας είπαν ότι έρχονται κι άλλες. Έως χθες Δευτέρα για τις παράλληλες σε σύνολο 38 αιτημάτων έχουν έρθει μόλις 12 για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού μας.

Εδώ, απευθυνόμενοι στους γονείς των μαθητών με διάφορες γνωματεύσεις οι οποίοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θέμα, τους ζητούμε να έρθουν κοντά, τους θέλουμε δίπλα μας, κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία και στους συλλόγους γονέων.

Όπου δεν υπάρχουν σύλλογοι γονέων καλό είναι να δημιουργηθούν. Σχετικές πληροφορίες και υποστήριξη παρέχεται από την Ομοσπονδία. osgkmnk.blogspot.com

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δυναμική δράση αναπτύσσουμε και ως πανελλήνιο δίκτυο γονέων που διεκδικεί τα δικαιώματα των παιδιών στην παράλληλη στήριξη, στην ειδική αγωγή, στα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία. Στέλνουμε συνεχώς επιστολές γνωστοποίηση του θέματος σε βουλευτές και φορείς, έχουν γίνει ήδη αρκετές επερωτήσεις στη Βουλή χωρίς το Επιθυμητό αποτέλεσμα έχουμε γνωστοποιήσει τη δράση μας στο συνήγορο του πολίτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος οι οποίοι Μας στηρίζουν.

Θα μας βρείτε στο Facebook ως ομάδα με την επωνυμία “γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη

Κλείνοντας απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς μας ειδικούς και μη, τους ζητούμε να δουν σαν πρόκληση τη διδασκαλία, σαν …διαδικασία μετάφρασης σ’ αυτούς τους μαθητές, όπου απαιτείται υπομονή, αντοχή κι επιμονή.

Μόνο σε περιβάλλον ασφάλειας και αγάπης μπορούν αυτοί οι μαθητές, να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.

Καλή σχολική χρονιά, με αποδοχή και χαμόγελα αισιοδοξίας!

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Νομού Καρδίτσας

Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Σιώκος
Η Γραμματέας
Ζωή Βαϊοπούλου



Total
0
Shares
Previous Article

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Καρδίτσας συντονίζει το πρόγραμμα ERASMUS+KA0229

Next Article

Πρώτο κουδούνι και Αγιασμός στα σχολεία του Μουζακίου