Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Έπεσε η αυλαία της 8ης Διεθνούς συνάντησης Σχολικών χορωδιών!

Πρωτοφανής η επιτυχία !!

            Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού, που τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

            Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

            Για δεκαεπτά μέρες ο Νομός Καρδίτσας ήταν στο επίκεντρο της Χορωδιακής μουσικής της Χώρας. Εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετείχαν  και το πλήθος του κόσμου που παρακολούθησε τα χορωδιακά σύνολα, που συνέθεταν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

            Μια μεγάλη Διοργάνωση – Θεσμός πια για την Καρδίτσα το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με 4.500 εκτελεστές-μουσικούς-χορωδούς από τα μεγαλύτερα του κόσμου έφτασε στο τέλος ανανεώνοντας την συνάντηση για την επόμενη χρονιά. Οι φίλοι της ποιοτικής μουσικής είχαν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια Χορωδιακή πανδαισία με πρωταγωνιστές παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

            Καταπληκτικές χορωδίες, άριστα καταρτισμένες, με σοβαρή προετοιμασία ερμήνευσαν δύσκολα και απαιτητικά έργα αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, Βυζαντινής Μουσικής, Γρηγοριανού Μέλους έως και έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και Σύγχρονης Μουσικής.

            Η παιδική φωνή κατάλληλα δουλεμένη αποθεώθηκε σε δίφωνα-τρίφωνα, τετράφωνα ακόμα και πεντάφωνα τραγούδια σε ένα Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να παρέμβει στην ουσία της αισθητικής αγωγής.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, ήταν αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

            Στα πλαίσια της Διοργάνωσης υλοποιήθηκε, Έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την «Αγνή και Γλυκύτατη Παιδική Φωνή» ως κραυγή αγωνίας και ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τη συμμετοχή πολλών Καρδιτσιωτών ζωγράφων.

            Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο αφιερώματα. Το πρώτο  εξ αυτών ήταν, στο συνθετικό έργο του Πρωτοψάλτου Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, Πρωτοψαλτών, Καθηγητών και Βυζαντινών Χορών, που ερμήνευσαν συνθέσεις του.

       Το δεύτερο ήταν ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και διανοούμενο Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών.   Στο “MOUZAKI PALACE HOTEL”  παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τα έργα  «Ο ΠΟΛΥΜΗΤΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ» και “In morte del fratello Giovanni” σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα Λόγιου Νικολάου (UGO) Φώσκολου και σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη.       

Πρόσθετα πρέπει να αναφερθεί ένα σπάνιο αφιέρωμα στον τιμώμενο Ιταλό αναγεννησιακό συνθέτη, τον πρίγκιπα Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613), το οποίο ερμήνευσε καταπληκτικά η Χορωδία Μουσικού Σχολείου  Θερίσου Χανίων.

            Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάστηκαν δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχουν γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Γιάννης Δροσίτης και ο Κώστας Ευαγγελάτος.

            Η φωνή, η κατάρτιση και η προσωπικότητα του Αλέξη Κωστάλα ο οποίος ήταν ο παρουσιαστής της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών γοήτευσε τους Καρδιτσιώτες και τους χιλιάδες επισκέπτες.

            Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila,  η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Καθηγητής και Μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Dragan Tomic παρευρέθηκαν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

            Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας έχει προτείνει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες της διοργάνωσης για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και το Διεθνές Φεστιβάλ, σε σημαντικά Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του Εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία).

                         Μετά από οκτώ (8) χρόνια ο θεσμός έχει εκτοξευθεί σε πανευρωπαϊκά επίπεδα λόγω και της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών, αλλά και  της επισκεψιμότητας, τουριστικής προσέλευσης από άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού.

            Πολλές Σχολικές Χορωδίες δημιουργήθηκαν ειδικά για να λάβουν μέρος στη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

            Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

             Πρόκειται για κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική χροιά με πρωταγωνιστές, μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων όλης της  χώρας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

8-Festival-Karditsas-1 8-Festival-Karditsas-2 8-Festival-Karditsas-3




Total
0
Shares
Previous Article

Πασχαλινό παζάρι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου

Next Article

Ανακοίνωση προγράμματος εξετάσεων (Πρακτικού μέρους) της επαγγελματικής δραστηριότητας των χειριστών μηχανημάτων έργου

Related Posts