Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ένωση Περιφερειών: Κινδυνεύουν με λουκέτο Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων

Λόγω διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Λόγω διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα περιφερειακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», με την οποία  παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη ΔΕΠ των περιφερειακών Πανεπιστημίων να μετακινηθούν προς τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

«Η διάταξη θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, διαφορετικά τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ενώ η Ταμίας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου σημείωσε ότι «η κατάληξη μπορεί να είναι ακόμη και κλείσιμο Τμημάτων εφόσον δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το δυναμικό τους».

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Παράλληλα, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μερικά από τα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Αυτό θα είναι προς όφελος ξένων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων, που αναμένουν πως και πως την ψήφιση του νομοσχεδίου», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι αρκετές χιλιάδες νέων μπορούν να σπουδάζουν στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς το κράτος να αναλάβει αυτό το κόστος, ελπίζοντας ότι τα υποχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια και οι κακοπληρωμένοι καθηγητές τους θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να καλύψουν το κόστος δεν είναι ρεαλιστική».

Ο κ. Κ. Αγοραστός προειδοποίησε ότι η κατάρρευση των εσόδων από τα μεταπτυχιακά θα έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός να επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι κι αφ’ ετέρου να πληγούν βασικές λειτουργίες των Πανεπιστημίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξέφρασε την άποψη όσοι είναι οικονομικά αδύναμοι να σπουδάζουν δωρεάν στα μεταπτυχιακά με υποτροφίες, γενικότερα τα δίδακτρα να είναι σε λογικά πλαίσια και τα μετατυχιακά να είναι προσβάσιμα στους πολλούς,

ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Στο μεταξύ, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας καταδικάζει ομόφωνα την πέραν πάσης λογικής εξαίρεσή της από τον κατάλογο φορέων που προσκλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση (ακρόαση φορέων) της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Κι αυτό παρά το ότι οι Περιφέρειες είναι εκ των βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της χώρας καθώς και εκ των βασικών φορέων χρηματοδότησης των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού των Πανεπιστημίων  με πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών

Επιπρόσθετα, τα Πανεπιστήμια αποτελούν το στενότερο συνεργάτη των Περιφερειών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.




Total
0
Shares
Previous Article

Ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης κοντά στους αγρότες

Next Article

Κίνηση Πολιτών Ν. Καρδίτσας: Όλοι στο Ειρηνοδικείο Καρδίτσας την Τετάρτη 26/7