Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ένωση δυνάμεων για να μη χαθούν έργα του ΕΣΠΑ στη δημόσια υγεία

• Σε ένωση δυνάμεων για να μη χαθούν έργα του ΕΣΠΑ στη δημόσια υγεία κάλεσε την 5η ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

• Από τα 43 έργα που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια προϋπολογισμού 32,5 εκ. ευρώ, δεν έχουν συμβασιοποιηθεί ακόμη τα 17 εκ. ευρώ

• Κώστας Αγοραστός: «Να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη χαθούν έργα»

Σε συστράτευση για να «γίνουν τα αδύνατα δυνατά» και να μη χαθούν εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ από τις δομές δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, την 5η ΥΠΕ αλλά και τις ανάδοχες εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Επί του παρόντος όμως, η κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αγοραστός είναι οριακή, καθώς από τα 43 έργα προϋπολογισμού 32,5 εκ. ευρώ που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, μόλις τα 15,5 εκ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί και έχουν γίνει πληρωμές περίπου 10,2 εκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να μη χαθούν συνολικά 17 εκ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στη δημόσια υγεία της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ Νέστορας Αντωνίου, η προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής κ. Μελίνα Σαραφίδου αλλά και διοικητές νοσοκομείων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

ΕΣΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 1

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής: «Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μέσα στα χρονικά πλαίσια του ΕΣΠΑ τα έργα για τη δημόσια υγεία. Εμείς από 1/7/2011 σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και την 5η ΥΠΕ, εντάξαμε 43 έργα, όλα τα έργα τα οποία ήταν ώριμα και τα οποία ήρθαν με αξιολόγηση, προϋπολογισμού 32,5 εκ. ευρώ.

Από αυτά μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί τα 15,5 εκ. ευρώ και έχουν γίνει πληρωμές περίπου 10,2 εκ. ευρώ. Επειδή το ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα που μιλάμε έχει ορίζοντα τέλος του χρόνου, είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μη χαθούν έργα.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρρυθμίες, αστοχίες, ελλείψεις, ενστάσεις, ασφαλιστικά μέτρα, δικαστικές διεκδικήσεις. Ξέρουμε ότι τα έργα τα οποία είχαμε για τα ασθενοφόρα, το ΕΚΑΒ δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς σε αντίθεση με την 5η ΥΠΕ που το έκανε και πήραμε τα απαιτούμενα ασθενοφόρα στη Θεσσαλία. Με ευθύνη όμως του ΕΚΑΒ αυτά τα έργα χάνονται για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Υπάρχουν παράλληλα και έργα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που πρέπει να σώσουμε προκειμένου να πάμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο με νέα και όχι συνεχιζόμενα έργα. Γι’ αυτό και συντονιζόμαστε με την 5η ΥΠΕ και τους διοικητές, για να τα ολοκληρώσουμε έχοντας ως κοινό τόπο πως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Σ’ αυτό όμως πρέπει να μας βοηθήσουν και όλοι οι προμηθευτές οι οποίοι έχουν πάρει τους διαγωνισμούς. Να ολοκληρώσουν και να πληρωθούν τα έργα μέχρι 31/12/2015. Χρειάζεται άμεσα να ορισθούν τα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων από το Υπουργείο Υγείας γιατί καμία απόφαση (κατακύρωση διαγωνισμού, διαγωνιστικές διαδικασίες, εγκρίσεις…) δεν λαμβάνεται χωρίς αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων. Ακόμη απαιτείται και αύξηση των πιστώσεων των έργων υγείας στη Θεσσαλία στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Ξέρουμε τις δυσκολίες αλλά θα κάνουμε κάθε δυνατή παρέμβαση ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τα τραπεζικά capital controls και να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις ούτως ώστε να τρέξουμε γρήγορα».

Η 5η ΔΥΠΕ
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νέστορας Αντωνίου δήλωσε τα εξής: «Πέραν των προβλημάτων με τις δικαστικές αποφάσεις, υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της μη ύπαρξης διοικήσεων στα νοσοκομεία που δημιουργεί θέμα με τις υπογραφές στις συμβάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο όπως καταλαβαίνετε και πιέζεται η πολιτική ηγεσία μέχρι τέλος του μήνα να τοποθετηθούν οι αντίστοιχοι άνθρωποι, είτε διοικητές, είτε να συμπληρωθούν τα Δ.Σ., έτσι ώστε και οι συμβάσεις να προχωρήσουν και να προλάβουμε το διάστημα που συζητάμε. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι η 5η ΥΠΕ τελείωσε το διαγωνισμό για τα ασθενοφόρα, έχουμε 12 καινούρια. Λυπάμαι γι’ αυτά που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Έχω την αίσθηση ότι πολλά πράγματα με το νέο ΣΕΣ πρέπει να αλλάξουν. Για παράδειγμα να δούμε και πολιτικά τη χρονοβόρα διαδικασία με τις δικαστικές ενστάσεις. Αυτά πρέπει να συντομευθούν».

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Κώστας Καραμπάτσας είπε μεταξύ άλλων: «είναι μία συλλογική προσπάθεια για τα νοσοκομεία από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Είμαστε ενωμένοι όλοι σαν μία γροθιά για να περισώσουμε ότι προλάβουμε. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τη διαχειριστική αρχή και την 5η ΥΠΕ είναι καθημερινή και εντατική. Είναι ένας αγώνας για το καλό της δημόσιας υγείας, για την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να μετρήσουμε στο τέλος του ΕΣΠΑ το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».




Total
0
Shares
Previous Article

Κ.Π.Ε. Μουζακίου: Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Next Article

Καρδίτσα: 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών