Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του έργου «ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΛΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» ζητά ο κ. Μαράβας

Ενεργοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου «ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΛΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ», από τον Δήμαρχο του Δήμου Πύλης, κ. Κώστα Μαράβα.

Την  Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το σχεδιασμό διαχείρισης των υδατικών πόρων, που μέχρι τέλους του 2017, η Κυβέρνηση όφειλε  να ολοκληρώσει, επισκέφτηκε την Πύλη.

Αναφερόμενος στον βασικό σκοπό της επίσκεψής του στην Πύλη, είπε ότι «…δεν ήταν άλλος από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης, για την κατασκευή του φράγματος της Πύλης».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε:….. «πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο έργο, ο πρ/σμός του οποίου αγγίζει περίπου το ποσό των 100.000.000€, με αρδευτική & υδρευτική σκοπιμότητα, καθώς θα εξυπηρετεί στην άρδευση πολύ μεγάλων εκτάσεων, που υπερβαίνουν τις 80.000 στρ. & στην εξασφάλιση πόσιμου νερού σε καλή ποιότητα, με δυναμική σε συνολική τροφοδοσία της τάξεως των 35-40.000.0000 κυβ. νερού». Το φράγμα της Πύλης, ως έργο που συγκαταλέγεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης των υδατικών πόρων, θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, από την Κυβέρνηση ως το καλύτερο & ασφαλέστερο “σενάριο”, που δίνει & περιφερειακά & αποκεντρωμένα έργα & ανάπτυξη στη Θεσσαλία, εξασφαλίζοντας αρδευτική & υδρευτική δραστηριότητα, με γνώμονα τον εξορθολογισμό των αρδευτικών αναγκών, χωρίς σπατάλες που οδηγούν σε υπερκατανάλωση, οδηγούμενοι ξανά στον ίδιο παρονομαστή.

Η κατασκευή του Φράγματος της Πύλης, ανακοινώθηκε και επικαιροποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα  με την  τοποθέτηση του Πρωθυπουργού επ’ αυτού, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας  που έγινε στη Λάρισα (Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017).

Θετική, υπήρξε επίσης για την κατασκευή του φράγματος της Πύλης, η δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού.

Η κύρωση της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΦΕΚ 4682 τεύχος β/29-12-2017),  αποτέλεσε το πρώτο βήμα υλοποίησης της δέσμευσης της Κυβέρνησης, ότι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο, θα αντικατασταθεί από φράγματα και λιμνοδεξαμενές για την αξιοποίηση του υπάρχοντος υδατικό δυναμικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ένα από τα προβλεπόμενα φράγματα της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, είναι το φράγμα της Πύλης Νομού Τρικάλων με κωδικό έργου Μ 08Σ1108 και προβλεπόμενο κόστος 105.000.000 ευρώ (ΦΕΚ 4682 τεύχος Β’/29-12-2017, σελ.215).

Σημαντικός  επίσης είναι ο βαθμός ωριμότητας του έργου. Το έργο «Φράγμα Πύλης Νομού Τρικάλων», διαθέτει ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, που βρίσκεται στο αρχείο της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών-Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, (Διεύθυνση: Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου-Λάρισα.)

Ο Δήμαρχος Πύλης, κ. Μαράβας Κωνσταντίνος, συνεπής στις δεσμεύσεις του στην τοπική κοινωνία, προχωρά στο επόμενο βήμα υλοποίησης του έργου.

Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, αιτείται  την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου «Φράγμα Πύλης Νομού Τρικάλων» και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας..

Η υλοποίηση του έργου, αποτελεί για τον Δήμο Πύλης, σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων του. Το φράγμα της Πύλης, δίνει την δυνατότητα  υλοποίηση έργων, υδρευτικών, αρδευτικών και αποχέτευσης, που θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τον Δήμο Πύλης και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Τρικάλων και θα δώσουν στις τοπικές κοινωνίες αναπτυξιακά εργαλεία για την απασχόληση, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, με όρους βιωσιμότητας, εξασφαλίζοντας, συγχρόνως, πολλές θέσεις εργασίας κατά το στάδιο κατασκευής του.




Total
0
Shares
Previous Article

Με επιτυχία ο χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού

Next Article

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος στην Πύλη

Related Posts