Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας

Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο αγροτικό κεφάλαιο ζητούν από τον ΕΛΓΑ Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχοι

Μεγάλες οι καταστροφές και σε υποδομές – Απαραίτητη η οικονομική συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου και με τη συμμετοχή των Δημάρχων Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκου, Μουζακίου κ. Γ. Κωτσού, Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλου και Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για τις ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες, ακραίες σε ένταση, βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου στο νομό Καρδίτσας. Είναι χαρακτηριστικό της έντασης των φαινομένων πως μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες το ύψος βροχής που έπεσε σε πολλές περιοχές άγγιξε ή και ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και οι Δήμαρχοι στη σύσκεψη τόνισαν αρχικά πως έχουν σημειωθεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες καθώς υπολογίζεται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 165.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης. Ειδικότερα σύμφωνα με τα αναλυτικά  στοιχεία που έδωσαν οι δήμαρχοι πλημμύρισαν :

25.000στρ στο Δήμο Καρδίτσας

60.000στρ στο Δήμο Σοφάδων

60.000στρ στο Δήμο Παλαμά

20.000στρ στο Δήμο Μουζακίου

Επίσης όπως υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στις υποδομές τόσο στον ορεινό όγκο, από κατολισθήσεις και φερτά υλικά, όσο και στον πεδινό με δρόμους που υπέστησαν καθιζήσεις ενώ πολλά αρδευτικά φράγματα καταστράφηκαν είτε σχεδιασμένα για να αποφευχθούν πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές είτε και λόγω των όγκων των υδάτων.

Τόσο ο Αντιπεριφερειρχης όσο και οι δήμαρχοι υπογράμμισαν πως ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η Θεομηνία. Ωστόσο τόνισαν πως θα πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες προς κάθε αρμόδιο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών, ιδιαίτερα για τους χιλιάδες αγρότες που επλήγησαν, στις περισσότερες των περιπτώσεων ανεπανόρθωτα, σε ότι αφορά τη φετινή σοδειά.

Ειδικότερα στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης να ενημερώσουν τον  ΕΛΓΑ και να ζητήσουν άμεση αποστολή γεωπόνων – εκτιμητών που θα καταγράψουν την κατάσταση στις πλημμυρισμένες αγροτικές περιοχές, ώστε να γίνει εκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες μας.

Επίσης η Αντιπεριφέρεια και οι Δήμοι θα ενημερώσουν άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών για τις ζημιές στις υποδομές ( φράγματα, δρόμοι, γέφυρες κ.α.) που προκάλεσε η Θεομηνία ώστε να δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση τους.




Total
0
Shares
Previous Article

Άμεση η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στους πλημμυροπαθείς αγρότες της Καρδίτσας

Next Article

Άμεσες οι παρεμβάσεις του Δήμου Καρδίτσας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών

Related Posts