Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Άρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριάς Σιωροπούλου για το δημοψήφισμα

«Χαμογελάστε…αυτό το χαμόγελο και αυτό τον ουρανό, κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει.»

katsavriaΟ ελληνικός λαός, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, έδωσε το παράδειγμα με το θάρρος του και κέρδισε τον παγκόσμιο σεβασμό για το σθένος που επέζησε, ψηφίζοντας με ποσοστό 61% ΟΧΙ στο δημοψήφισμα παρά την πρωτοφανή εκστρατεία φόβου που προηγήθηκε.

Στην κορύφωση της σκληρής και άνισης μάχης που έδωσε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπος με ”θεούς και δαίμονες”, με εκβιαστικά διλήμματα, και τελεσίγραφα και με μια ακατάσχετη χυδαία κινδυνολογια, όρθωσε το αναστημα του, θριάμβευσε και κατάφερε μια ιστορικών διαστάσεων τομή στις εξελίξεις. Με το συντριπτικό ποσοστό της νίκης του «ΟΧΙ» που έριξε στις κάλπες, έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας: Σελίδα αντίστασης, σελίδα περηφάνιας, σελίδα αξιοπρέπειας, σελίδα ανατροπής και ελπίδας.

Ο ελληνικός λαός αφήνει πίσω του τα πέντε χρόνια μνημονιακού εξευτελισμού, που τον καταδίκασαν στη φτώχεια, στην ανεργία, στα «λουκέτα», στην εξαθλίωση. Πήρε την κατάσταση στα χέρια του και όρθωσε ένα αδιαπέραστο τείχος στη λιτότητα, στον αυταρχισμό, στα νομοθετικά πραξικοπήματα. Είπε ένα ασυμβίβαστο και βροντερό «ΟΧΙ» στους εκβιαστές, εγχώριους και ξένους κινδυνολόγους.

Ένα ΟΧΙ που σημαίνει έξοδο από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επιστροφή στην ελπίδα, στη Δημοκρατία, στην προοπτική για μια καλύτερη ζωή. Που τον καθιστά αφέντη στον τόπο του. Που του ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή μιας ελπιδοφόρας εναλλακτικής πολιτικής εξόδου από την κρίση και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Που προσφέρει νέες δυνατότητες για να αλλάξει η Ελλάδα.

Στο ανεξάντλητο αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού, όπως έδειξαν και τα μαζικά συλλαλητήρια αλληλεγγύης που έγιναν τις τελευταίες μέρες, «ακουμπούν» τις ελπίδες τους όλοι οι λαοί της Ευρώπης και κατανοούν πως ο αγώνας του Ελληνικού λαού είναι και δικός τους. Οι λαοί που προσδοκούν την ανατροπή των πολιτικών της βάρβαρης λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων που και αυτοί βιώνουν, με ιδιαίτερη αγριότητα. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, η μεγάλη νίκη του «ΟΧΙ» των Ελλήνων προκαλεί ήδη έναν πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός πέτυχε μια περήφανη νίκη. Μια νίκη που θα αποτελέσει ασφαλώς εφαλτήριο για νέους αγώνες και μια νέα αφετηρία για να εφαρμόσει η κυβέρνηση το ριζοσπαστικό, προοδευτικό πρόγραμμά της, παίρνοντας δύναμη από μια ακόμη πιο φρέσκια λαϊκή ετυμηγορία.

Παρά, την ακραία προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες βδομάδες, το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος έχει χαρακτήρα καθαρά ταξικό..
Η εργατιά και η αγροτιά, τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα που ιδιαίτερα είχαν βιώσει την ασφυκτική πραγματικότητα των πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης των μνημονικών κυβερνήσεων και των δανειστών, νίκησαν τον φόβο, πραγματοποίησαν την υπέρβαση τους και αποτέλεσαν ένα καθοριστικό κομμάτι του 61% των Ελλήνων, που χθες σήκωσαν το κεφάλι ενάντια σε μια νέα λαίλαπα αντιλαϊκής πολιτικής, ενάντια σε μια νέα μορφή οικονομικής αποικιοκρατίας.

Το χθεσινό δημοψήφισμα δεν έχει νικητές και ηττημένους.
Αποτελεί μια μεγάλη νίκη από μόνο του.
Όλες και όλοι μαζί, γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.
Αποδείξαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πως η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου.
Αποδείξαμε επίσης ότι όταν ένας λαός έχει πίστη και συλλογική συνείδηση, μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Η χθεσινή εντολή που δόθηκε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ρήξης με τις πολιτικές της λιτότητας που διέλυσαν τα τελευταία χρόνια τον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας και οδήγησαν εκατομμύρια σε απόγνωση και χιλιάδες σε αυτοκτονίες. Πάνω από όλα, το χθεσινό περήφανο ΟΧΙ αποτελεί μια επιταγή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και ανάπτυξης και κριτήριο τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς.
Και αυτή την εντολή θα υπηρετήσει άμεσα η Κυβέρνηση μας και ο Πρωθυπουργός.

Γνωρίζουμε όλοι πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Υπάρχουν όμως δίκαιες και βιώσιμες λύσεις.
Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι για μία νέα διαπραγμάτευση στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται και το θέμα της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Από αύριο, όλοι μαζί συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την Εθνική προσπάθεια για μια συμφωνία διεξόδου.

Με ισχυρό σύμμαχο την πίστη του λαού μας στις δυνάμεις του!

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: «ΟΧΙ» 61,31% – «ΝΑΙ» 38,69%

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,31% και το «ναι» ποσοστό 38,69%.

Σε καμία εκλογική περιφέρεια δεν επικράτησε το «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής. Πρωταθλητής του «όχι» αναδεικνύεται η περιφέρεια Χανίων, ενώ η Λακωνία είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό.

Τα άκυρα/λευκά είναι στο 5,04%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 62,50%.

Το «όχι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Λακωνίας (51,17%), στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών (53,21%), στους νομούς Καστοριάς (52,36%), Σερρών (53,74%), Χίου (53,84%), Γρεβενών (54,31%), Έβρου (56,64%), Μεσσηνίας (56,84%), Ευρυτανίας (55,89%) και Κιλκίς (57,74%).

Αντίστοιχα, το «ναι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Χανίων (26,23%), στην Β΄ Πειραιώς (27,49%) και στους νομούς Κερκύρας (28,75%), Ηρακλείου (29,18%), Σάμου (26,69%), Ξάνθης (32,11%), Βοιωτίας (32,57%), Ζακύνθου (32,69%), Αχαΐας (31,78%) και Εύβοιας (32,40%)

Εκλογική Περιφέρεια Καρδίτσας

Ενημέρωση: Ενσωμάτωση: Ψήφισαν:
05-07 23:44 283/283 75.310
100,00 % 57,99 %
Ερώτημα %
Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ 60,92
Εγκρίνεται / ΝΑΙ 39,08

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Ευχαριστήριο του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου στη διοίκηση της Συν/κης Τράπεζας Καρδίτσας

Next Article

Αποτελέσματα Αξιολόγησης 5ης Πρόσκλησης LEADER

Related Posts

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά
Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά ζήτησε με ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός

ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής έχει επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου