Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Αγοραστός: Ένας επαναστάτης με αιτία για το καλό των Περιφερειών

agorastos digital

Τον Κώστα Αγοραστό τον συναντήσαμε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Κατά την είσοδό μας στο γραφείο του, μείναμε έκπληκτοι από τις δεκάδες βιβλίων και φακέλων που βρίσκονταν εκατέρωθεν της δερμάτινης προστατευτικής θήκης του επίπλου του γραφείου του. «Όλα είναι δουλειά των πρόσφατων ημερών που, αν δεν τελειώσει, δεν αλλάζει θέση», μας αποκάλυψε η συνεργάτιδά του.

Ο περιφερειάρχης, πιστός στο ραντεβού του, μας υποδέχτηκε με μια εγκάρδια χειραψία και μας ζήτησε να κάνουμε λίγη υπομονή, διότι ετοιμαζόταν για μια συνάντηση με Γάλλους τεχνοκράτες που, όπως μάθαμε αργότερα, ήρθαν να τον συναντήσουν διότι σκέφτονται να δημιουργήσουν στη Λάρισα ένα γραφείο παραγωγής software με τη συνεργασία ντόπιων προγραμματιστών που, όπως προέκυψε από ιδιωτική έρευνα, είναι οι καλύτεροι της Ευρώπης ως developers. Ο Κώστας Αγοραστός ενθουσιάστηκε με την ιδέα, διότι ο ίδιος ως καθηγητής Πανεπιστημίου επί πολλά χρόνια ξέρει να ξεχωρίζει τη σημασία της αριστείας και της μοναδικότητας, πόσω μάλλον αν αυτή αφορά πολίτες –νέους επιστήμονες– του τόπου του.

Έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου τους δρόμους της πολιτικής, δίνοντας δύσκολες μάχες τις οποίες κέρδισε σαν να ήταν περίπατος, άφησε τη σφραγίδα του σε πολύπλοκα σχέδια της Αυτοδιοίκησης και τώρα αποχωρεί από την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) γεμάτος εμπειρίες από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που κλήθηκε να φέρει σε πέρας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη-περιφερειάρχες τους οποίους χαρακτηρίζει ως μοναδικές προσωπικότητες της Αυτοδιοίκησης.

Ο Κώστας Αγοραστός, ο πολιτικός από τη Θεσσαλία που συζητήθηκε όσο λίγοι για τις ρηξικέλευθες απόψεις του και τις καινοτόμες στα όρια της «επανάστασης» ιδέες του, αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια από την ΕΝΠΕ και ανοίγει τα φτερά του για άλλα μετερίζια της Αυτοδιοίκησης.

Ο έμπειρος πολιτικός όμως δεν αφήνει τον τόπο του, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία διοικεί με απόλυτη επιτυχία –όπως αποδεικνύουν τα δώδεκα βραβεία που έλαβε– και πάντα, όπως λέει, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αυτό το μοντέλο διοίκησης ακολουθεί από την πρώτη ημέρα που εξελέγη ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας το 1999.

Η σύνδεση του Πανεπιστήμιου της Λάρισας με την αγορά εργασίας ήταν ανέκαθεν στις προτεραιότητες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και απρόσκοπτα, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη έχει δρομολογηθεί μέσω ΕΣΠΑ να δημιουργηθεί ένα campus για νέους επιστήμονες που θα έχουν να παρουσιάσουν κάποιο καινοτόμο πρόγραμμα εκεί, θα εξετάζεται από μια επιτροπή και, αν αποφασιστεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις, θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου και θα καταλήγει στην αγορά εργασίας.

Κερδίζει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης

Στις εκλογές του 2015 κερδίζει την προεδρία της ΕΝΠΕ και αλλάζει ριζικά την αρχιτεκτονική χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για τη χώρα μας, δεχόμενος σωρεία αντιδράσεων.

Πήγε στην Ευρώπη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, καταφέρνοντας, μέσα στα capitalcontrols, να πάρει η Ελλάδα 8 δισ. ευρώ και να σωθεί από οικονομική κατάρρευση. Ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας και τα κατάφερε.

Στα πολύ δύσκολα, ο Κώστας Αγοραστός ακολουθεί τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων… Μετράει μέχρι το πέντε, παίρνει βαθιές ανάσες και… συνεχίζει:

«Δεν φοβάμαι τα δύσκολα, τα εύκολα με φοβίζουν,διότι εκεί υπάρχει η αλαζονεία της επιτυχίας», αναφέρει.

Με μυαλό τεχνοκράτη και ψυχή επαναστάτη, όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον ξέρουν καλά, ο Κώστας Αγοραστός άνοιξε δρόμους στην Ευρώπη πιστός σε ένα στρατηγικό σχέδιο που είχε εκπονήσει, το οποίο κατάφερε και πέτυχε. Άλλωστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον, οι επίτροποι γνωρίζουν ότι από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας θα ακούσουν μια ρηξικέλευθη ιδέα η οποία θα έχει λογική και σχέδιο υλοποίησης. Ο Κώστας Αγοραστός δικαιώθηκε για τις ανατρεπτικές ιδέες του, καθώς κατάφερε να ολοκληρώσει όλα του τα σχέδια.

Ο Κώστας Αγοραστός παροτρύνει τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο εμπιστεύεται, να προχωρήσει στη συθέμελη αλλαγή του κράτους, καθώς, όπως αναφέρει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το απόλυτο πλεονέκτημα των πολιτικών κινήσεων, ως ο κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας, και ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Πλώρη για την Επιτροπή

Στις εκλογές της ΕΝΠΕ στήριξε για πρόεδρο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο ίδιος έβαλε πλώρη για την Ευρώπη, διεκδικώντας τη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κώστας Αγοραστός, μετά από μια επιτυχημένη πενταετία στο τιμόνι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας –η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως δύσκολη θητεία–, έχει ως μοναδικό στόχο να επικεντρωθεί στα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας, που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει βάλει για το επόμενο διάστημα τρία πολύ σημαντικά στοιχήματα, τα οποία θέλει να πετύχει.

Πρώτο στοίχημα είναι να δημιουργήσει ένα κέντρο καταπολέμησης του καρκίνου γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Αγοραστός, «ο καρκίνος είναι μια διαδεδομένη νόσος από την οποία θα συνεχίσουν να φεύγουν από τη ζωή πολλοί συνάνθρωποί μας και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αντίστασης».

Δεύτερο στοίχημα είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου για νέα παιδιά καθώς, όπως εξηγεί, η Θεσσαλία είναι «φυτώριο νέων μυαλών με επιχειρηματικό πνεύμα», ενώ διαθέτει τους καλύτερους developers της τεχνολογίας στη χώρα.

Τρίτο στοίχημα είναι η υδροδότηση της Θεσσαλίας από τον Αχελώο, η οποία είναι ελλειμματική σε νερό. «Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε το πρώτο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο-αντίσταση στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής, που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά όλη την Ελλάδα και θα δώσει τεράστιο περιβαλλοντικό μήνυμα στην Ευρώπη», αναφέρει ο Κώστας Αγοραστός.

εφημερίδα Παρασκήνιο




Total
0
Shares
Previous Article
ekav1

Απανθρακώθηκε άντρας στην Οιχαλία Τρικάλων – Φέρεται να πήδηξε από τον 1ο όροφο

Next Article
kairos 1

Επιστρέφει η κακοκαιρία - Έντονα φαινόμενα από το απόγευμα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…