Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Οξυά εκπέμπει SOS!

Ψηφίσματα των κατοίκων της Οξυάς Καρδίτσας

 

Ψηφίσματα των κατοίκων της Οξυάς Καρδίτσας

Οι κάτοικοι της Οξυάς, του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, στο ετήσιο άτυπο αντάμωμά τους, της 5ης Αυγούστου 2018, στον θαυμάσια διαμορφωμένο – από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου και τη συνδρομή εθελοντών συγχωριανών τους – χώρο του νερόμυλου του χωριού τους, συζήτησαν, αποφάσισαν και ψήφισαν τα εξής:

Ψήφισμα 1ο

Εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στην Ανατολική Αττική, και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων και το σύνολο των πληγέντων συνανθρώπων μας!

Από τους κατοίκους της Οξυάς, μέσω των ενοριακών συμβουλίων της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Δημητρίου, συγκεντρώθηκε χρηματικό ποσό που θα αποσταλεί στους πληγέντες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Ψήφισμα 2ο

1. Εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας, με την απόφαση 86/2018, δικαίωσε τις θέσεις του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου με την ΑΚΥΡΩΣΗ του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του από τον εν λόγω χώρο, όπως είχε ζητήσει, τον Αύγουστο του 2017, το Δασαρχείο Μουζακίου.

2. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Οξυάς εκφράζουν τη λύπη τους, διότι για τυπικούς και μόνο λόγους δεν παραχωρήθηκε ήδη ο προαναφερθείς περιβάλλων χώρος του νερόμυλού τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο ανήκε ανέκαθεν από καταβολής του χωριού τους (από το 15ο αιώνα). Όλοι οι κάτοικοι της Οξυάς – ακόμα και οι νεότερες γενεές – γνωρίζουν ότι, τόσο ο νερόμυλος όσο και ο περιβάλλων χώρος του (εκτάσεως τριών στρεμμάτων περίπου) – εντός του οποίου βρίσκονται νεροτριβή (μαντάνια), ντριστέλα και μερικές καρυδιές, φυτεμένες προ 40ετίας περίπου στη θέση παλαιότερων, κοπέντων και κατά πολύ μεγαλύτερων – αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο του κεντρικού ναού τους (Αγίου Δημητρίου), ήταν, δηλαδή βακούφια περιουσία, κατά τη γνωστή έκφραση, με καθαρά κοινωνικό και όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

3. Οι κάτοικοι της Οξυάς προτρέπουν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να προβεί άμεσα και αμελλητί στις νόμιμα διεκδικητικές ενέργειες, ώστε ο περιβάλλων χώρος του νερόμυλου να αποδοθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, να νομιμοποιηθεί πλήρως, μαζί με τα νεόδμητα μέσα σ’ αυτόν κτίσματα, και να αξιοποιηθεί περαιτέρω – κάτι που εξαρτάται, δυστυχώς, από το όχι και τόσο φιλικά διακείμενο προς το χωριό της Οξυάς – όπως έδειξαν τα μέχρι στιγμής γεγονότα – Δασαρχείο Μουζακίου!

4. Ο περιβάλλων χώρος του νερόμυλου δεν αποτελεί δασική έκταση, ούτε είναι διακατεχόμενο τμήμα, όπως συμβαίνει με το υπόλοιπο δάσος της Οξυάς. Ήταν και είναι νόμιμα κτηθείσα περιουσία του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου του χωριού της Οξυάς, όπως ακριβώς και ο νερόμυλος που κατασκευάστηκε από το ναό, περί το 1430 μ.Χ., προκειμένου να καλύψει τότε – αλλά και πάντοτε έκτοτε – τις αλεστικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού, και στο ναό αυτόν θα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί οριστικά! Στη διαδικασία αυτή, σωστό και δίκαιο είναι να συναινέσει πλέον και το Δασαρχείο Μουζακίου, στην κυριότητα του οποίου (Δημοσίου) ανήκει το δάσος της Οξυάς, και να τερματιστεί η υφιστάμενη σήμερα διαμάχη. Η απόδοση της δικαιοσύνης αποτελεί τη θεμελιακή βάση, πάνω στην οποία εδράζονται, τόσο η απρόσκοπτη λειτουργία της κοινωνίας όσο και η υγιής συνεργασία με τις δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες.

Ψήφισμα 3ο

Λαμβάνοντας υπόψη, οι κάτοικοι της Οξυάς, τη δυσμενέστατη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η γενέτειρά τους – η οποία παρουσιάζει μία εικόνα διάλυσης, λόγω έλλειψης βασικών έργων υποδομής – συζήτησαν, αποφάσισαν και ψήφισαν ομόφωνα, δια ανατάσεως της χειρός, προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας – και έκκλησης συνάμα – προς την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως εξής:

1. Η γενέτειρά μας – η Οξυά, του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας – είναι το τελευταίο χωριό της Ε.Ε. που δεν έχει πλατεία!

2. Οι δρόμοι του εσωτερικού δικτύου του χωριού μας είναι πραγματικοί χωραφόδρομοι, που καθιστούν δυσμενέστατη τη διαβίωσή μας μέσα στα ίδια του τα όρια και, δεδομένης της εκτεταμένης χαρακτηροδομής του, δυσχεραίνουν τα μέγιστα τη μεταξύ μας επικοινωνία, τη συγκοινωνιακή σύνδεση ολόκληρου του χωριού με τους χώρους προμήθειας αγαθών, αλλά και τη δυνατότητα να χαρούμε, ντόπιοι και ξένοι, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτός ο τόπος μας προσφέρει απλόχερα.

3. Λόγω της έλλειψης βασικών έργων υποδομής – όπως είπαμε – και την αίσθηση της εγκατάλειψης που βιώνουν για το χωριό τους, οι κάτοικοι της Οξυάς είναι διχασμένοι και εξαιτίας του οξυμένου τους θυμικού αρνούνται να δεχτούν την εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών πάρκων στη γενέτειρά τους!

Κ α τ ό π ι ν  α υ τ ώ ν:

α. Οι κάτοικοι του χωριού της Οξυάς κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ιδούν με ευαισθησία το οξύ πρόβλημα της γενέτειράς μας και να βοηθήσουν για την κατασκευή τουλάχιστον των εξής δύο βασικών έργων υποδομής:

1. Μιας πλατείας στο κέντρο της Οξυάς και δίπλα ακριβώς από την πετρόκτιστη βρύση – με το θαυμάσιο και άφθονο νερό – της Ζέρφης.

2. Μιας ασφαλτόστρωσης 11 χλμ. περίπου (γέφυρα Βαγενίων – Παλαιοχώρι – Κέντρο – Αγία Τριάδα), που θα αγκαλιάσει ολόκληρο το χωριό και θα συμβάλει στην επανεκκίνησή του. Οι μελέτες αυτής της ασφαλτόστρωσης είναι έτοιμες, όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι από την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση.

β. Με την κατασκευή των δύο παραπάνω βασικών έργων υποδομής, οι κάτοικοι της Οξυάς – απαλλαγμένοι πλέον από το αίσθημα της αδικίας και της εγκατάλειψης και κατά συνέπεια από το βάρος της ανασφάλειας για το μέλλον του τόπου τους – είναι βέβαιο ότι θα άρουν κάθε αντίθεσή τους για την εγκατάσταση και λειτουργία των προτεινόμενων έργων των ΑΠΕ στο έδαφος του χωριού τους, είτε αυτό ήθελε εκφρασθεί μέσω λαϊκών συνελεύσεων είτε μέσω δημοψηφίσματος.

γ. Έχοντας και ως βασικό όπλο οι Οξυώτες κάτοικοι τούς πάνω από 10 χιλιάδες ψηφοφόρους συγχωριανούς μας – εντός και εκτός της Οξυάς – δηλώνουμε ότι ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ! Ας μην εκληφθεί αυτό ως απειλή, παρά ως μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τους πολιτικούς μας ηγέτες να ασχοληθούν και ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ! Και εμείς οι Οξυώτες είμαστε οι πρώτοι που ανήκουμε σ’
αυτή!

δ. Ευελπιστούμε η σημερινή μας κυβέρνηση να κατανοήσει τη δυσμενέστατη κατάσταση που βιώνουμε και να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία στο οξύ πρόβλημα του χωριού μας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν θα υπάρξει η αναμενόμενη θετική ανταπόκριση από τη σημερινή μας κυβέρνηση – πράγμα που απευχόμαστε – τότε οι Οξυώτες κάτοικοι θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και πιθανής αυριανής κυβέρνησης – και τις διασφαλισμένες εγγυήσεις που αυτό θα μας παράσχει ότι, άμα τη εκλογή του, θα επιληφθεί αμέσως με το πρόβλημα της γενέτειράς μας.

ε. Οι κάτοικοι της Οξυάς κάνουμε έκκληση προς δημοσιογράφους, του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, προς άλλους δήμους και κοινότητες και πάσης φύσεως συλλόγους να στηρίξουν την προσπάθειά μας για τη διάσωση του χωριού μας, αλλά και προς την ίδια την Ε.Ε. Κάποιο κονδύλιο αλληλεγγύης από τα ταμεία της Ε.Ε., ίσως να αποτελούσε το φιλί της ζωής για τη γενέτειρά μας! Ειδικά για την τελευταία αυτή περίπτωση, οι συμβουλές ειδικών επί του θέματος θα μας ήταν πολύ χρήσιμες.

στ. Είναι απολύτως διαπιστωμένο ότι, όταν υπάρχει η βούληση, οι λύσεις είναι πάντα εφικτές!

ζ. Συστήνεται Τριμελής Επιτροπή για τη διαχείριση της υπόθεσης αυτής, αποτελούμενη από τους εξής Οξυώτες:

1. Γεώργιος Η. Πάττας E-mail:giwrgospattas@gmail.com Κινητό: 6909-449636

2. Κώστας Δ. Μπλέτσας E-mail:kmpletsas60@gmail.com Κινητό: 6947-272152

3. Xρήστος Κ. Ευθυμίου E-mail:kitsosef@gmail.com Κινητό: 6934410998




Total
0
Shares
Previous Article

Ετήσιος χορός του Συλλόγου Βλασιωτών «Η Καραβούλα»

Next Article

Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Παπαποστόλου σε ηλικία 88 ετών