Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση Σπ. Λάππα για τις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις στο νομό Καρδίτσας από τον Ιανό

lappas spyros

Καρδίτσα, 16/10/2020

Ο Βουλευτής Καρδίτσας Σπύρος Λάππας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: «Αποζημίωση για αποκατάσταση υποδομών, ολοκληρωτικής καταστροφής εμπόρων-επαγγελματικών, αγροτών και κτηνοτρόφων της πόλης και του Νομού Καρδίτσας από των «Ιανό», και ανάγκη ταχύτατης και αποτελεσματικής στήριξής τους».

Μετά την πρόσφατη ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών, επιχειρήσεων, κτηνοτρόφων και αγροτών από τον Μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟ», είναι περισσότερο από εμφανές ότι, η κήρυξη σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» της περιοχής και των θετικών ευκαιριών που συνεπάγεται, δυστυχώς, δεν αρκεί από μόνη της στην επούλωση των «πληγών» που άφησε πίσω του.

Πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής πλημμυρίζει η πόλη της Καρδίτσας και ο αστικός της ιστός, με ολέθρια συνέπεια την ολοσχερή καταστροφή ολόκληρου του εμπορικού της κέντρου, δηλαδή εκατοντάδων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ολοσχερούς απώλειας των εισοδημάτων. Πως όμως θα συνεχίσουν τα εμπορικά καταστήματα, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας, αφενός να ξαναπατήσουν στα πόδια τους και αφετέρου να συνεχίσουν να «δουλεύουν» τα καταστήματα, τις καλλιέργειες και τις εγκαταστάσεις τους, εάν δεν «τρέξουν» ταχύτατα οι διαδικασίες αποζημίωσής τους και μάλιστα προσπερνώντας φαινόμενα σκληρής γραφειοκρατίας και άτεγκτης τυπολατρίας;

Μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές των πόλεων και των τεσσάρων δήμων, κυρίως των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας, αφού καταστράφηκε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, αποκλείοντας χωριά του ορεινού όγκου των Αγράφων, μη  επιτρέποντας τη διέλευση και την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών αυτών και των πόλεων, ενώ πολλά χωριά στον κάμπο, με κατεστραμμένες γέφυρες και δρόμους, εμφανίζουν την ίδια εικόνα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία της Καρδίτσας και του Νομού είχε ήδη πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας, αφού βρισκόταν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικών κυβερνητικών μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των εποχικά απασχολουμένων που έμειναν άνεργοι, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού (Λίμνης Πλαστήρα) και της εστίασης.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των καταστροφών που προκάλεσε ο Ιανός σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη την ολιγωρία της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, να προβούν εγκαίρως σε προληπτικές ενέργειες, την εκκωφαντική απουσία τους την ώρα της καταστροφής και τον ανεπαρκή χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια.

Για την οικονομική επιβίωση εμπόρων-επαγγελματιών, αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και την στοιχειώδη αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν σχεδόν σε ποσοστό 80% και στον ορεινό όγκο κατά 100%, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υιοθετούμε τις προτάσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας και ζητούμε:

  1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων επιχειρήσεων, εμπορευμάτων, επαγγελματικών οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  2. Έκτακτη επιδότηση, σε πρώτη φάση ύψους τουλάχιστον 20.000 (είκοσι χιλιάδων) ευρώ, σε κάθε πληγείσα επιχείρηση στις περιοχές του Ν. Καρδίτσας.
  3. Επιδότηση – Επιχορήγηση σε ποσοστό 80%, επί της αποκατάστασης των ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν σε ποσό άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ .
  4. Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ).
  5. Να υπάρξει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη μη υποβολή προστίμων σε τυχόν μελλοντικούς ελέγχους για τα φορολογικά στοιχεία (αρχεία) που έχουν καταστραφεί.
  6. Να γίνει ένταξη των πληγεισών επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις για τις οφειλές πάσης φύσεως στο Δημόσιο, όπως και ένταξη – για όσες δεν έχουν ήδη ωφεληθεί – στα μέτρα COVID-19, όπως αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  7. Πάγωμα των χρεών των επιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και νέα ρύθμιση αυτών σε 240 δόσεις. Ταυτόχρονα, πάγωμα των κάθε είδους πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.
  8. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις της περιοχής.
  9. Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών επιπλέον .
  10. Άμεση χορήγηση άτοκων δανείων διάρκειας τουλάχιστον 60 μηνών στο 50% του τζίρου της επιχείρησης.
  11. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, για διάρκεια 1 έτος, με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  12. Δυνατότητα των επιχειρήσεων του Ν. Καρδίτσας να βάλουν σε αναστολή εργασίας το προσωπικό τους, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να ξαναλειτουργήσουν και αυτοί να πληρωθούν από το κράτος.
  13. Απαλλαγή του Φ.Π.Α. για τουλάχιστον έξι (6) μήνες.
  14. Δημιουργία Ακατάσχετου Επαγγελματικού λογαριασμού.
  15. Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης εργαζομένων του Ν. Καρδίτσας, μέσω ΟΑΕΔ.
  16. Άμεση παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής αιτήσεων και υποχρεώσεων για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
  17. Απόσυρση των κατεστραμμένων από την πλημμύρα Ε.Ι.Χ και κίνητρο για την αγορά νέων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, χωρίς τέλος ταξινόμησης ή επιπλέον επιδότηση από την ήδη ισχύουσα, αν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα.
  18. Μειωμένο ποσοστό για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου για 1 έτος.
  19. Άμεση εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση.
  20. Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι επιχειρήσεις του Νομού να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα.
  21. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Σε συνέχεια των παραπάνω και λαμβανομένου, κυρίως, υπόψη ότι η καταστροφή πάντων στην Καρδίτσα από την επέλαση του Ιανού είναι ολική:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

  1. Εφόσον υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο από την ΕΜΥ, σε ποια προληπτικά μέτρα προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Καρδίτσας και που οφείλεται η πλήρης αποτυχία κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού;
  2. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, την επιτάχυνση της καταγραφής των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων και ποια ολοκληρωμένα μέτρα θα υλοποιηθούν για την οικονομική στήριξη του Νομού και την αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος;
  3. Με δεδομένη την αύξηση των ακραίων φαινομένων λόγω και της κλιματικής αλλαγής και των ευρύτερων συνεπειών της, προτίθεται η κυβέρνηση να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για τη θωράκιση του Νομού Καρδίτσας στο μέλλον, με ενίσχυση των υποδομών και μέσων;
  4. Σκοπεύει να προσφύγει η κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών;
  5. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ οριοθέτησης για την έναρξη των τυπικών διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών μας. Πότε προβλέπεται να βγει με δεδομένη την άμεση ανάγκη αποζημιώσεων των κτιριακών εγκαταστάσεων;
  6. Mε ποιο ποσό προτίθεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει τις ζημιές, με ποιες διαδικασίες και με ποια αποδεικτικά στοιχεία στον εξοπλισμό των καταστημάτων, στις αγροτικές καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις κτιριακές εγκαταστάσεις;
  7. Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι κατεστραμμένες υποδομές ανά Δήμο, ποια η χρηματοδότηση, ποιοι οι μηχανισμοί βοήθειας στους Δήμους για τη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών δελτίων και μελετών με δεδομένη την υπο-στελέχωσή τους και πότε προβλέπεται η έναρξη της οριστικής αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών (οδοποιία, γέφυρες, κατολισθήσεις, βιολογικοί, πρανή ποταμών, κρίσιμες κτιριακές υποδομές κέντρων υγείας, κα);
  8. Έχουν προβλεφθεί διαδικασίες για τη διευκόλυνση των πληγέντων πολιτών και επιχειρήσεων όσον αφορά κρίσιμα έγγραφα που καταστράφηκαν όπως δελτία ταυτότητας, παραστατικά, τιμολόγια, κλπ;

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Nelios Gold Award GHA2020

Η Nelios κατακτά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, χρυσό βραβείο ως το κορυφαίο Hotel Digital Marketing Agency

Next Article
perifereia mathites

Συνεδρίασε η αρμόδια Ομάδα Διοίκησης Έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας