Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι νέοι οικονομολόγοι γράφουν – Γράφει ο Βρέκος Φώτιος*

ΝΑΙ στην Ευρώπη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χώρα μας βιώνει το χειρότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας της μετά τη μεταπολίτευση. Τις μέρες, λοιπόν, αυτές έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, η οποία περισσότερο διχάζει παρά ενώνει τον ελληνικό λαό.vrekos_fotisΤο ερώτημα που τίθεται είναι απλό, θέλουμε ή όχι το ευρώ στη ζωή μας; Και πρέπει όλοι να απαντήσουμε σε αυτό, ενεργοποιώντας τη λογική παρά την οργή και το συναίσθημα. Η απάντηση είναι απλή, πρέπει να μείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη, όχι από φετίχ ούτε γιατί είμαστε υποδουλωμένοι και σκλάβοι σε ξένα συμφέροντα, αλλά γιατί μια ενδεχόμενη έξοδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, θα παρέλυε για πολλά χρόνια την οικονομία μας σε χειρότερο σημείο απ’ ό, τι βρίσκεται τώρα, κάνοντας την έρμαιο στα χέρια των ξένων αδίστακτων οικονομικών συμφερόντων.

Η επιστροφή στη δραχμή νιώθω ότι στη χώρα αυτή έχει δύο άνισες κατηγορίες υποστηρικτών. Από τη μία, τους πολύ φτωχούς, οι οποίοι αντιδρούν στην ύπαρξη του ευρώ και των μέτρων που απαιτούνται για την παραμονή σε αυτό καθώς θεωρούν πως αυτό τους εξουθένωσε. Από την άλλη, τους πολύ πλούσιους που έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα τους δύναται η δυνατότητα να τετραπλασιάσουν την οικονομική τους θέση μέσα σε μια νύχτα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση της μεσαίας τάξης και τη δημιουργία δύο πόλων. Από τη μία, οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και από την άλλη, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και έρμαιο στα χέρια των ισχυρών. Είναι τεράστιο λάθος ο λαός να διχαστεί στο όνομα της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Η κατάρρευση της οικονομίας μας μέσα σε τρεις μέρες θα πρέπει να προβληματίσει για το τι θέλουμε. Θέλουμε ένα κράτος στην αγκαλιά της ΕΕ ή τον εξοστρακισμό του και την απομόνωση του;

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία πλήττονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας. Η κατάρρευση αρχικά των τραπεζών προβληματίζει και θέτει το εξής ερώτημα. Πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα, χωρίς χρηματοδότηση, το τραπεζικό μας σύστημα, καθώς όλη αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε «κούρεμα» των ελάχιστων καταθέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές τράπεζες χωρίς την υπογραφή συμφωνίας. Στο πλαίσιο της οικονομικής αβεβαιότητας υπονομεύεται και ο τουρισμός που αποτελεί ίσως το πιο δυνατό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας καθώς πέρα από την αρνητική διαφήμιση η οποία υφίσταται η εικόνα της χώρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημιουργείται κλίμα απομόνωσης των ελληνικών νησιών, τα οποία κατά τους τρέχοντες μήνες θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο ταμείο τους κράτους.

Ένας ακόμα κλάδος, ο οποίος ταλαιπωρείται είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται λόγω έλλειψης ρευστότητας να απολύουν το προσωπικό τους. Επίσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας των καταναλωτών, τα έσοδα τους οδηγούνται στην απόλυτη συρρίκνωση καθιστώντας την ύπαρξη τους ως μη βιώσιμη.

Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια γρήγορη και βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια του ευρώ, η οποία θα μπορέσει να την ξεκολλήσει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Η ταχύτητα, ο χρόνος και η σταθερότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση της οικονομίας μας. Απαιτούνται άμεσες δράσεις για να μην οδηγηθούμε ακόμα περισσότερο σε διχαστικές και τραγικές καταστάσεις οι οποίες θα υποβαθμίσουν το επίπεδο της ζωής μας.

Είναι τεράστιο οικονομικό σφάλμα να μη διδαχτούμε από το παράδειγμα της Αργεντινής.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…

*Βρέκος Φώτιος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος επιχειρήσεων




Total
0
Shares
Previous Article

Άρθρο βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: «Να τους επιστρέψουμε το φόβο»

Next Article

Λεωφορεία χωρίς οδηγό από σήμερα στα Τρίκαλα