Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Δήμαρχο Τρικκαίων

Την αμέριστη συμπαράσταση στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου Τρικκαίων, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Επισκεπτόμενος το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2016 το Δημαρχείο Τρικκαίων, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Σε μακράς διάρκειας συνομιλία που είχαν, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε σειρά ζητημάτων αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα. Ολα τα ζητήματα αυτά, ο υπουργός τόνισε ότι θα τα εξετάσει με τη δέουσα προσοχή, ενώ θα προωθήσει όσα αφορούν και συναρμοδιότητα ή αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Παπαστεργίου για τον Δήμο Τρικκαίων έχουν σχεδιαστεί με έμφαση:

– στην ενεργοποίηση της κοινωνίας
– στην ενίσχυση των επενδυτικών ευκαιριών
– στην αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης
– στην κινητοποίηση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.

Με βάση αυτούς τους άξονες και με δεδομένη τη διαδικασία της «Ανοιχτής Πόλης», με την αυξανόμενη χρήση της καινοτομίας σε τομείς της κοινωνικής ζωής, ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί συγκεκριμένες δράσεις.

Συγκεκριμένα:
Α. ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ζητήθηκε:
«Η επιτάχυνση της ενεργοποίησης Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ,
clusters & meta-clusters) και του Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης (Κατάρτιση των Νέων Γεωργών), θα συμβάλλον θετικά στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού».

Β. ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ

Ζητήθηκε:
Η άμεση δημοσίευση της Δράσης «Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών» του ΕΠΑνΕΚ, η οποία έχει εξειδικευθεί από τον Οκτώβριο του 2016, αποτελεί μία βασική παράμετρος για την επιτυχία του σχεδίου.

Γ. «ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΚΕΤΟ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Παρουσιάστηκε:
Η πρόταση χρηματοδότησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας (LED, Φ/Β, Φυσικό αέριο) προς την Ε.Τ.ΕΠ. και το Τ.Π.&Δ. συνολικού προϋπολογισμού 8, 5 εκ. ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης 1,8 εκ. ευρώ κάθε χρόνο από δημοτικούς πόρους που δαπανώνται για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.
Ζητήθηκε:
Η τροποποίηση της σχετικής διάταξης του άρθρου 264 του ν.3852/2010, το οποίο απαγορεύει οποιαδήποτε δανειοδότηση, ακόμη και για τέτοια έργα με προφανή ανταπόδοση, των «υπερχρεωμένων» Δήμων.

Ε. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκαν:

Ο Μύλος των Ξωτικών: Το μεγαλύτερο, δωρεάν εισόδου, χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στα Βαλκάνια, που δέχεται 1.000.000 επισκέψεις και επί 6 συνεχείς διοργανώσεις, παραμένει ο μεγαλύτερος προορισμός για την περίοδο των εορτών.

Το Πάρκο Τοπικής Πανίδας: Ο υπάρχων Ζωολογικός Κήπος στο αστικό άλσος στο λόφο του Προφήτη Ηλία που επί χρόνια κοσμεί τα Τρίκαλα, απαιτεί στροφή σε ποιοτικά και πρωτότυπα θεματικά πάρκα, με έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής πανίδας και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του άλσους.

Υποβληθέντα έργα

  • Στο διακρατικό πρόγραμμα INTERREG BalkanMed, ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει στο έργο: «Upgrading legal transnational governance capacities to secure Balkan/Med region against companion animals’ zoonoses», όπου βασικός του στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από τις μεταδιδόμενες στον άνθρωπο, ανθρωποζωονόσους.
  • Στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ και του Τ.Σ. με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» ο Δήμος υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση, με τίτλο: «Αποκατάσταση, αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου “Αρχοντικό Κυρνάσιου” και τη μετατροπή του σε σπίτι των Τρικαλινών μουσικών δημιουργών».

Έργα προς υποβολή:

Ο Δήμος Τρικκαίων είναι έτοιμος να υποβάλλει στις υπό σχεδιασμό δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, κυρίως του ΕΠΑΝΕΚ και του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σειρά έργων :

  • Ανάπτυξη και Λειτουργία  Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Διαχείρισης Πλημμυρικών Παροχών στις λεκάνες του άνω ρου του Πηνειού.
  • Ανάδειξη της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού.
  • Ολοκλήρωση της δημιουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης σε κτίριο του Δήμου.
  • Ίδρυση Θεσσαλικού Συνεργατικού Σχηματισμού Συστημάτων και Εφαρμογών Γεωργίας (Thessaly Agro -Cluster).
  • Ανακατασκευή και διαμόρφωση του κτηριακού συγκροτήματος του πρώην «Στρατοπέδου Πούλιου» σε Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων. Απαιτείται η ολοκλήρωση της ανταλλαγής του στρατοπέδου με το ΤΕΘΑ, η οποία δυστυχώς δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα θέλαμε.

Για όλα τα παραπάνω υποβληθέντα ή προς υποβολή έργα, ζητούμε τη συμβολή σας και τις κατ’ αρμοδιότητα παρεμβάσεις σας στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου οι προτάσεις μας να τύχουν θετικής έκβασης.

ΣΤ. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΜΥΡΡΟΠΑΘΩΝ

Ζητήθηκε:

Αρση αγκυλώσεων νομοθετικού πλαισίου, που δυσκολεύουν τις διαδικασίες άμεσης καταβολής των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας, σε μία σημαντική μερίδα συνανθρώπων μας που δοκιμάστηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 στην περιοχή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αντί η πολιτεία να φανεί άμεσος αρωγός, εμφανίζεται ως σκληρός τιμωρός, καθόσον τίθενται περιορισμοί πέραν από κάθε λογική σε ότι αφορά στους βοηθητικούς χώρους των οικιών και το είδος της κατοικίας (α’ ή δευτερεύουσα).

Η συζήτηση

Σημειώνεται ότι συζητήθηκε και το θέμα των προσφύγων που βιώνεται με τν καλύτερο δυνατό τρόπο στα Τρίκαλα, αλλά και θέματα γενικότερης τουριστικής πολιτικής. Στη συνάντηση παρέστησαν και έθεσαν ζητήματα, οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος και Χρ. Σιμορέλης, οι οποίοι παρενέβησαν με συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων δώρισε στον Υπουργό Οικονομίας, λεύκωμα από την πόλη των Τρικάλων και αναμνηστικό από τον εορτασμό των 100 χρονών από τη γέννηση του μεγάλου τρικαλινού, Βασίλη Τσιτσάνη.
Αργότερα παραβρέθηκαν στη συνάντηση οι: βουλευτές Καρδίτσας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος αντιστοίχως, ο πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Μπάρδας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος – με τον οποίο έγινε ουσιαστική συζήτηση για θέματα επιχειρηματικότητας – ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Τρικάλων κ. Αναστάσιος Λάππας, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας και ο επικεφαλής  των ΑΝ.ΕΛ. στα Τρίκαλα κ. Χρ. Αγορίτσας.
Η συζήτηση που διοργάνωσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων η ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στο θέμα «Ο Αγροτικός Τομέας, Πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας». Ομιλητές ήταν επίσης, πλην του υπουργού, ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βαγγέλης Νικολαΐδης και ο κ. Θανάσης Δημάκης, του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

papadimitriou

papadimitriou2

papadimitriou3

papadimitriou4

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Το κοινωνικό πρόσωπο του μπάσκετ

Next Article

Συνελήφθη 38χρονος στη Λάρισα, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος