Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 με πρωτοβουλία του Δ/κού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διοικητής κ. Νέστορας Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ. κ. Σωτήρης Κουλοκτσής, ο Αντιπρόεδρος κ. Αριστοτέλης Σπάνιας και ο Γεν. Γραμματέας κ. Θωμάς Σίμος και συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού μας.

Αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας καθώς επίσης και στα προβλήματα που προέκυψαν από τη μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην ΥΠΕ με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία τους.

Κατά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αντωνίου δεσμεύτηκε για τη μη περαιτέρω υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας έναντι των άλλων Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ.

Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν και έχουν αναρτηθεί σε σχετικό έγγραφο στην ιστοσελίδα του Συλλόγου:

ΠΡΟΣ : Το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ.Νέστορα Αντωνίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας λαμβάνοντας υπόψη τη θέση στην οποία βρίσκονται το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, όσον αφορά κυρίως το ιατρικό προσωπικό, είναι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσει για την πραγματικά οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Συγκεκριμένα :

Α. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.
Δεν υπάρχει Νευρολόγος.
Δεν υπάρχει Ψυχίατρος.
Δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος.
Η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί με 2 γιατρούς, ένα Διευθυντή και έναν Επιμελητή Β΄.
Η Οφθαλμολογική κλινική λειτουργεί με ένα γιατρό Διευθυντή. Εφημερεύει 7 ημέρες το μήνα. Λίστα αναμονής για χειρουργεία 3 ΧΡΟΝΙΑ.
Η Γυναικολογική – Μαιευτική κλινική λειτουργεί με έναν Επιμελητή Α΄ και έναν Επικουρικό Επιμελητή Β΄ .
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με έναν Επικουρικό Νεφρολόγο και με αποσπασμένους ιατρούς των Κέντρων Υγείας Παθολόγους και Γενικούς χωρίς καμιά ιδιαίτερη εξειδίκευση.

Β. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα Κέντρα Υγείας από 1-1-2015 ανήκουν στη δικαιοδοσία της 5ης ΥΠΕ. Από τότε παρατηρείται πρόβλημα στις προμήθειες σε όλα τα επίπεδα τροφοδότησης. Πρόβλημα στην προμήθεια για θέρμανση, στα αναλώσιμα, στα φάρμακα, στις φιάλες οξυγόνου, στην αντικατάσταση οποιωνδήποτε ανταλλακτικών για τη συντήρηση κάθε είδους ιατρικού και μη εξοπλισμού, πρόβλημα στη φύλαξη των Κέντρων Υγείας, ειδικά εκεί όπου δημιουργούνται μόνιμα προβλήματα (Κ.Υ. Σοφάδων), πρόβλημα στη σίτιση των ιατρών στα Κέντρα Υγείας κατά την εφημέρευση.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει καθημερινά, είναι η επιστροφή των ιατρών στη θέση τους μετά από διακομιδή. Γίνονται καθημερινά διακομιδές από τα Κέντρα Υγείας προς το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και οι γιατροί δε μπορούν να γυρίσουν στη θέση τους, με αποτέλεσμα να πρέπει ή να πληρώσουν ταξί (κόστος ίσο με τα έσοδα της εφημερίας τους) ή να μείνουν στο Νοσοκομείο και την άλλη μέρα κάποιος δικός τους να πάει να τους πάρει, ενώ συγχρόνως το πόστο τους στην εφημερία παραμένει κενό μένοντας ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας.

Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και η πληρωμή των εφημεριών από 1-1-2015. Επί έξι μήνες οι γιατροί τηρούν το πρόγραμμα εφημέρευσης, χωρίς όμως να πληρώνονται και χωρίς καν να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε και πως θα δοθεί λύση σ’αυτό.

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε είναι η κάλυψη των αναγκών ιατρικού προσωπικού του Π.Ι. Αλοννήσου.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας λαμβάνοντας γνώση της με αριθμ. 109/19-2-2015 απόφασης του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, θεωρεί αναγκαία και επιτακτική την παρέμβασή του με το αίτημα της άμεσης ανάκλησης της απόφασης αυτής.

Η προαναφερόμενη αρμόδια ΥΠΕ όφειλε να γνωρίζει πως οι λιγοστοί, σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία, Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας της; Περιφερειακής Ενότητας
Καρδίτσας, σηκώνουν το βάρος όχι μόνον της περιοχής ευθύνης τους αλλά και όμορων
κενών ιατρείων, που αυξάνονται συνεχώς λόγω των διαδοχικών συνταξιοδοτήσεων και
παραιτήσεων ιατρικού προσωπικού, αλλά και της έλλειψης ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου,
ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ καλύπτουν αγόγγυστα και ανάγκες του Γενικού
Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας Μουζακίου και Παλαμά αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες τους, ενώ καλείται γιατρός του Κ.Υ. Μουζακίου να καλύψει το Π.Ι. Αλοννήσου.

Επίσης με έκπληξη διαπιστώνουμε πως δεν καθορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος μετακίνησης, η στέγαση, η διατροφή, το ωράριο εργασίας και η αποζημίωση των γιατρών που μετακινούνται. Αναγνωρίζουμε φυσικά πως οι ιατροί που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο, όμως έχουν και δικαιώματα. Συνθήκες και ωράρια εξαθλίωσης, συνεχείς εφημερεύσεις (10 συνεχόμενες μέρες εφημέρευσης – μη σύννομο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1342α/15-5-2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Π.Ι.Σ. κ. Χάρη Πολίτη), επαναλαμβανόμενες και τόσο μακρινές μετακινήσεις οδηγούν στη διατάραξη της εργασιακής και οικογενειακής τους γαλήνης, με τελικό αποτέλεσμα να οδηγηθούν και άλλοι ικανοί ιατροί εκτός του δημοσίου συστήματος υγείας.

Σεβόμαστε απόλυτα τα προβλήματα από την έλλειψη ιατρών των κατοίκων της Αλοννήσου, η μετακίνηση όμως ιατρών από την Καρδίτσα δεν είναι σε καμιά περίπτωση η λύση σ’ αυτά, αντίθετα το πιθανότερο είναι να ανοίξουν αντίστοιχες «πληγές» και στη δική μας περιοχή. Ο τεράστιος ορεινός όγκος του νομού μας ήδη υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη ιατρών, δε μετακινήθηκε ποτέ όμως ιατρός από τη Μαγνησία ή τη Φθιώτιδα σ’ ένα χωριό, για παράδειγμα, της ορεινής Αργιθέας, αντίθετα οι ιατροί των όμορων περιοχών καλύπτουν τις όποιες ανάγκες.

Γ. ΠΕΔΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Υπολειτουργεί σε όλα τα επίπεδα κυρίως όμως υπάρχει παντελής έλλειψη ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Γενικών Ιατρών, Παθολόγων).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας αφουγκράζοντας και μεταφέροντας την αγωνία του ιατρικού κόσμου και των κατοίκων του Νομού Καρδίτσας, ζητά την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, ώστε να μπορέσουν το Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κουλοκτσής Σωτήριος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σπάνιας Αριστοτέλης
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σίμος Θωμάς



Total
0
Shares
Previous Article

40ήμερο Μνημόσυνο Κωνσταντίνου Θέου

Next Article

Αποδοκιμασία του Δήμου Τρικκαίων για την αυθαίρετη χρήση του λογότυπου του

Related Posts

Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου στην Καρδίτσα για το «Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα στην Καρδίτσα για το «Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
emvolio kokkitis
Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη – Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη – Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας…