Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μέριμνα για την άθληση ατόμων με αναπηρία από τον Δήμο Τρικκαίων.

Με μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, ο Δήμος κατασκευάζει γήπεδο για το άθλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων Μπότσια στο κτήριο του Ειδικού Σχολείου Τρικάλων, στις Καρυές. Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ομόφωνα την εκταμίευση ενός ποσού 2.650 ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου, μετά το αίτημα της Διευθύντριας του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων και αφού το τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου συνέταξε τη σχετική τεχνική έκθεση.

Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Τρικκαίων στέκεται ξανά αρωγός της προσπάθειας για ουσιαστική εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους συμπολίτες ΑμεΑ που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο.

Τι είναι

Το μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. Είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί Παραολυμπιακό Αθλημα, και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Διοικητική αρχή για το άθλημα αποτελεί η Διεθνής Ένωση Άθλησης και Ψυχαγωγίας Ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση. Στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε για πρώτη φορά το 1984 στην Παραολυμπιάδα της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχουν αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Πώς παίζεται

Το μπότσια παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται “jack”. Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα – στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.

 Στη Παραολυμπιάδα του Ρίο, η εθνική ομάδα Μπότσια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία C3, ενώ ως ψχώρα έχουμε αποσπάσει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε Παραολυμπιάδες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μπότσια.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Επίσκεψη του Δημάρχου Καρδίτσας στην βιοτεχνία παγωτών & γλυκών “Μήνιας”

Next Article

 ΚΕΔΕ: Το περιβάλλον στην πόλη των «πράσινων» δράσεων.