Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Γενοκτονία των Ποντίων του Εύξεινου Πόντου

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού

Η 19η Μαΐου είναι μια ματωμένη επέτειος που ξυπνάει ζοφερές μνήμες σε όλους μας.

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ελληνικού έθνους, γι΄ αυτό, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε θα πάψει ποτέ να μας θλίβει και να μας πονάει.

Tιμούμε, σήμερα, την ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους, που έπεσαν θύματα της μανίας του νέο-τουρκικού εθνικισμού.

Χιλιάδες Έλληνες ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, όπου ζούσαν και ευημερούσαν, βιώνοντας άκρατη βαρβαρότητα και τρομοκρατία, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Αυτοί οι Έλληνες του Πόντου, αποκομμένοι από την κύρια ελληνική επικράτεια και τα μικρασιατικά παράλια, ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Γιατί μπορεί ο Ποντιακός ελληνισμός να βρέθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, διατήρησε όμως αναλοίωτο και ακμαίο το εθνικό του φρόνημα.

Γι΄αυτό, η σημερινή εκδήλωση είναι για όλους εμάς ημέρα ευθύνης και χρέους απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς προγόνους μας.

Οφείλουμε να αποδεχτούμε την πραγματική καταγραφή όσων διαδραματίστηκαν τότε στον Πόντο και να φροντίσουμε, στα πλαίσια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών, να μη ξανασυμβούν παρόμοια.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κοιτάμε προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας Πόντιους, που αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας.

Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας, όσο σύνθετη και σκληρή κι αν είναι, αποτελεί την πιο στερεή βάση για την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών, την διασφάλιση της αρχής καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, κάτι που είναι πολύ βασικό, καθώς όλοι οι λαοί, και ιδίως ο ελληνικός, πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό τους παρελθόν για να πάνε μπροστά. Εμείς, οι νέες γενιές οφείλουμε να απαιτούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη και να τη μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και στηρίζει για άλλη μια χρονιά τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση των μελών της Ομάδας Εθελοντών στα Τρίκαλα

Next Article

Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η τελευταία εργολαβία της λίμνης Κάρλας