Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΙΕΚ Καρδίτσας

4η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΙΕΚ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων και έκτακτων περιστατικών είναι τεράστιες και η εθελοντική προσφορά αίματος είναι ο μοναδικός τρόπος κάλυψης των αναγκών αυτών. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη ανθρωπιάς και την αρχή μιας ανιδιοτελούς και σωτήριας προσφοράς για το συνάνθρωπο. Αρκεί μόνο ν’ αφιερώσουμε ελάχιστο χρόνο.

Ωστόσο, τα οφέλη από την αιμοδοσία δεν αφορούν μόνο τους παραλήπτες της «δωρεάς» μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Η   αιμοδοσία δεν είναι σωτήρια μόνο για όποιον χρειάζεται αίμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη. Όλοι οι αιμοδότες περνώντας τη διαδικασία της αιμοληψίας ενδυναμώνουν τον οργανισμό τους, καθώς το σώμα αναγκάζεται να αναπαράγει το χαμένο αίμα με τα καινούρια λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Όλη αυτή είναι μία φυσιολογική διαδικασία την οποία περνούν όσοι τύχουν να χάσουν αίμα για οποιονδήποτε λόγο. Όσοι δίνουν αίμα ανά έξι μήνες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο προσβολής από καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και από καρκίνο, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι με την αιμοδοσία μειώνονται τα υψηλά  επίπεδα του σιδήρου.

Επιπλέον η κατάσταση της υγείας του αιμοδότη εξετάζεται σχολαστικά. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, την μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Αν κριθεί ότι δεν είναι ασφαλές για την υγεία του να δώσει αίμα, δε θα μπορέσει να αιμοδοτήσει εκείνη τη μέρα. Καθόλου αμελητέα δεν είναι η αίσθηση ότι έχουμε βοηθήσει, ότι έχουμε συμβάλλει με το «κόκκινο λιθαράκι» μας στην βελτίωση της υγείας κάποιου συνανθρώπου μας.

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Καρδίτσας, ως μέλος της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνει την 4η εθελοντική αιμοδοσία του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας που θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος. Η αιμοδοσία θα διενεργηθεί με τη στήριξη και τη βοήθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καρδίτσας και στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή όλων.

Θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 2 & Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, από τις 8:30 π.μ έως τις 13:00μ.μ. στην αίθουσα της αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

 Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην εθελοντική αιμοδοσία και να δώσετε το δικό σας μήνυμα αλληλεγγύης, γιατί η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά μια πράξη αγάπης για το συνάνθρωπο, είναι μια πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας.

Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

aimodosia_iek_karditsas_3




Total
0
Shares
Previous Article

Σεμινάριο με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων» πραγματοποίησε το ΚΠΕ Μουζακίου

Next Article

Αριστερή τάξη και ηθική … αλλά και off shore