Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη
Χαριλάου Τρικούπη 182 Αθήνα 10178

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη
Αμαλιάδος 17, 115 23 Αθήνα

Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό
Κουμουνδούρου & Παπαναστασίου (Πλατεία Ρήγα Φεραίου), 41110 ΛΑΡΙΣΑ

Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο
Κουμουνδούρου 29, 43100 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη
Ευαγγελιστρίας 2, 105 63 Αθήνα

Βουλευτές ν. Καρδίτσας

Τα εγκαταλειμμένα έργα του Αχελώου στέλνουν το λογαριασμό στο δήμο Αργιθέας με κάθε μικρή ή μεγαλύτερη βροχόπτωση.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή του δήμου Αργιθέας, καθώς και τις όμορες περιοχές Άρτας και Ευρυτανίας, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε της πληγές που προξενήθηκαν στο οδικό δίκτυο της περιοχής και στις γέφυρες του Αχελώου.

Ο Κουμπουριανίτης, παραπόταμος του Αχελώου, εισέρχεται στον Αχελώο μέσω μιας σήραγγας επικοινωνίας των δύο λιμνών που βάσει του σχεδιασμού θα κατασκευαζόταν, όταν και εφόσον ολοκληρωνόταν το φράγμα Συκιάς. Ο δε Αχελώος συνεχίζει τη ροή του μέσω μιας δεύτερης σήραγγας, βοηθητικής των έργων για την κατασκευή του φράγματος. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο όγκος των νερών του Αχελώου πολλαπλασιάστηκε και δεν μπορούσε να διέλθει άμεσα από τη σήραγγα που αποτελούσε τη ροή του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί λίμνη ανάντη των έργων. Ταυτόχρονα ο όγκος αυτός, μαζί με την εναπόθεση των φερτών υλικών εμπόδιζε και τη είσοδο του παραποτάμου του (Κουμπουριανίτη) σ΄ αυτόν και τη δημιουργία δεύτερης λίμνης στη λεκάνη της κοίτης του Κουμπουριανίτη με τη βοήθεια και της εισροής νερών του Αχελώου στον παραπόταμό του, πράγμα που εκτόνωσε και την πίεση του Αχελώου στη σήραγγα συνέχισης της ροής του. Η στάθμη των νερών του Αχελώου στη σήραγγα πλησίασε στα δύο μέτρα περίπου της βαλβίδας εκτόνωσης, με απρόβλεπτες εξελίξεις αν την ξεπερνούσε για τις κατάντη περιοχές και ήδη πληγωμένες γέφυρες.

Η λίμνη που σχηματίστηκε στον παραπόταμο Κουμπουριανίτη ξεπέρασε κατά πολύ τις υπάρχουσες γέφυρες (BELEY και πετρόχτιστο γεφύρι Πετρωτού του 13ου αιώνα). Πλησίασε στα 4 με 5 μέτρα από την είσοδο της σήραγγας εκτροπής προς την Θεσσαλία, που αν τα ξεπερνούσε και εισερχόταν σ΄ αυτή, θα είχαμε την πλήρη κατάρρευσή της με ό,τι συνεπάγεται για τις επίγειες περιοχές.

Όταν με την πάροδο των ημερών αποτραβήχτηκαν τα νερά, ήταν ορατά και τα προβλήματα που άφησε πίσω της. α) Η σιδερένια γέφυρα BELEY έχασε το κατάστρωμά της και χρειάστηκαν 2 εβδομάδες να δοθεί στην κυκλοφορία, που σημαίνει 2 εβδομάδες κλειστός ο δρόμος Καρδίτσας – Άρτας και αποκλεισμένα τα χωριά του δημοτικού διαμερίσματος Αχελώου, χωρίς διέξοδο προς Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, επειδή και οι δυο γέφυρες Κοράκου και Καταφυλλίου ήταν εκτός κυκλοφορίας. β) ο επαρχιακός δρόμος Καρδίτσας Άρτας στο κομμάτι που πλημμύρισε είχε καταστραφεί. γ) η διευθετημένη ροή του Κουμπουριανίτη μετά την απόσυρση των υδάτων άλλαξε και πέφτει ακριβώς στο ως άνω κομμάτι του δρόμου με άμεσο κίνδυνο της διάβρωσής του.

Η ανάσχεση της ροής του Αχελώου και την μείωση της ταχύτητας των νερών έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση των φερτών υλικών και την ανύψωση της κοίτης του αμέσως μετά το φράγμα Συκιάς. Έτσι έχουμε την πλήρη κάλυψη της «Κουτσοκαμάρας», Ρωμαϊκή πέτρινη γέφυρα του 16 π.Χ., την παράσυρση του εναπομείναντος ακρόβαθρου, προς την πλευρά του νομού Άρτας, της ιστορική γέφυρας Κοράκου, ανύψωση της κοίτης στην νεότερη γέφυρα Κοράκου και την υπερκάλυψή της από τα νερά της πλημμύρας.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 μια νέα έντονη βροχόπτωση προκάλεσε αρκετές φθορές το ήδη ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο της Αργιθέας και ιδιαίτερα στο κομμάτι του δρόμου που εμπλέκεται με τα έργα του Αχελώου.

Στον επαρχιακό δρόμο Καρδίτσας Άρτας, ένα μέρος του 5 χλμ., από Παλιά Πυρήνα έως την είσοδο των σηράγγων, δεν έχει ανακατασκευαστεί μαζί με τον υπόλοιπο δρόμο επειδή υπήρχε η πρόβλεψη για αλλαγή χάραξης του δρόμου και την κατασκευή «κοιλαδογέφυρας»(!). Αυτό το κομμάτι του δρόμου χρήζει άμεσης αποκατάστασης και διαπλάτυνσης, κατασκευή αποστραγγιστικών και τεχνικών, στη θέση «ξηρόρεμα» κατασκευή είτε γέφυρας ή άλλου τεχνικού έργου, διαμόρφωση των πρανών για την επικινδυνότητα των βράχων.

Στα πρανή, ανάμεσα στις οδικές σήραγγες, ο κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς είναι μεγάλος. Κάποια μικρά τεχνικά έργα συγκράτησης των υλικών κατάρρευσης έχουν ήδη καταρρεύσει και απαιτούνται νέα, μεγαλύτερα και ασφαλέστερα.

Το ύψος των νερών του Κουμπουριανίτη, μετά την τελευταία βροχόπτωση, πλησίασε στα 2 μέτρα περίπου το κατάστρωμα της σιδερένιας γέφυρας. Υπάρχει η πιθανότητα η οποία πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να έχει φράξει από φερτά υλικά η σήραγγα εισόδου του Κουμπουριανίτη στον Αχελώο.

Ο δήμος Αργιθέας και η Περιφέρεια καλούνται να διαχειριστούν όλα τα παραπάνω προβληματικά έργα τα οποία όφειλε η Πολιτεία να ολοκληρώσει στα πλαίσια των έργων του Αχελώου και χρειάστηκε μια έντονη πλημμύρα για να αναδειχτούν οι συνέπειες της εγκατάλειψης των έργων «εκτροπής» του Αχελώου.

Πριν την επόμενη πλημμύρα το Υπουργείο Υποδομών οφείλει να προβεί σε αυτοψία και να προτείνει επείγοντα μέτρα για την αποτροπή κινδύνων σε βάρος των ανθρώπων και των περιουσιών τους.

Ο δήμος Αργιθέας και η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας φοβούνται την επόμενη έντονη βροχόπτωση. Οι τέσσερις πληγωμένες γέφυρες του Αχελώου τρέμουν την επόμενη κατεβασιά του.

Το «σεληνιακό» τοπίο που δημιουργήθηκε από την ανάγκη των έργων πολύ δύσκολα να αποκατασταθεί παρά μόνο να καλυφθεί από τα νερά της λίμνης.

Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση των έργων του φράγματος και της σήραγγας εκτροπής και αν τούτο δεν είναι δυνατόν λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τουλάχιστον να υπάρξει η συντήρηση των υπαρχόντων.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας
Λάμπρος Τσιβόλας

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Δρόμος Πετρωτό

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
έργα εκτροπής

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Γέφυρα Καταφυλλίου

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Γέφυρα Κοράκου

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Γέφυρες Πετρωτού

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Λίμνη Κουμπουριανίτη

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Στηθαία στη γέφυρα Καταφυλλίου

 

Άμεση ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ζητά ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας
Ξηρόρεμα

 

αχελωος 2015 003




Total
0
Shares
Previous Article

Δήμος Πύλης: Κατάθεση δικαιολογητικών για τους πωλητές Λαϊκής Αγοράς

Next Article

Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Σπηλιάς για τη γιορτή του Αγίου Νεκταρίου

Related Posts